abonneren

Zuinige chip werkt op lichaamswarmte

Een groep onderzoekers van de Massachussets Institute of Technology en Texas Instruments hebben een nieuwe chip ontworpen. Tot zover weinig spannends, maar wat de chip zo speciaal maakt is dat hij slechts 0.3 volt nodig heeft en dus op lichaamswarmte zou kunnen draaien.De nieuwe chip is een doorbraak omdat hij slechts een fractie van het voltage van concurrerende chips nodig heeft. Op dit moment verbruiken chips meestal 1 volt, het drievoudige van de nieuwe chip.
Uiteraard is in de nieuwe chip niet alleen het voltage verlaagd, er zijn speciale methoden nodig om alle componenten draaiend te houden. Het belangrijkste onderdeel is een gloednieuwe dc-to-dc-converter met uiterst hoge efficiëntie. De chip is nog in het 'proof of concept'-stadium en niet gereed voor massaproductie.

Met de enorm lage stroomeis denken de researchers dat de chip probleemloos gevoed kan worden door lichaamshitte. De chip zou daarmee gebruikt kunnen worden in implantaatapparatuur, zoals pacemakers en interne defibrillators. Op dit moment wordt er in deze apparaten ook gebruik gemaakt van chips, maar deze chips moeten uiterst eenvoudig gehouden worden omdat anders de stroomeisen te hoog worden. Met de nieuwe chip is het wel mogelijk om geavanceerdere chips te gebruiken.

DailyTech

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Laatste reactie