abonneren

Zon of bewolking achter de cloud in 2010?

In deze tijd van vooruitblikken voorspellen velen dat de cloud het komende jaar een belangrijke rol gaat spelen in ons digitale leven. Er wordt zelfs beweerd, dat alles daardoor makkelijker en veiliger wordt. Volgens computer- en internetbeveiliger Norman is niets minder waar."De cloud is leuk, maar het heeft zoveel gaten", zegt Righard Zwienenberg Chief Research Officer bij Norman. Door alle aandacht willen veel mensen en bedrijven "iets" met de cloud doen, zonder bij de risico's en problemen stil te staan.
"Mensen denken dat ze naar de cloud moeten omdat men er veel over schrijft. Het is goed dat erover geschreven wordt. Maar iedereen ziet het opeens als de ultieme oplossing, maar dat is het niet. De steeds veranderende gevaren bestrijden en de risico's van de cloud monitoren is één van de grote prioriteiten". Zo zijn de risico's volgens Norman:

- Meer en steeds geavanceerdere uitbuiting van sociale netwerken.
- Kwaadaardige beveiligingssoftware blijft populair.
- De malwarecocktails blijven zich voordoen en worden flexibeler en er wordt steeds geavanceerdere rootkit-technologie ontwikkeld.
- Automatische updates van malware worden innovatiever.

Het begrip cloud is de zoveelste poging van de computerindustrie om het computergebruik te centraliseren. Zo worden de sofware en de data centraal opgeslagen en uitgevoerd. De gebruikers gebruiken eenvoudige apparaten (thin clients) die toegang biedt tot de sofware die via het (internet) netwerk wordt aangeboden.

Aanbieders van clouddiensten zoals Google beweren juist dat het gebruik van de cloud veiliger is omdat de software niet stiekem gewijzigd kan worden. Beveiligingen en wijzigingen snel centraal worden doorgevoerd, data centraal en goed beveiligd wordt opgeslagen en niet zoek kan raken dankzij regelmatige backups enz. Zo zou ook het volgend jaar te verwachten op clouddiensten gebaseerde besturingsysteem Chrome OS van Google niet vatbaar zijn voor malware omdat het niet eenvoudig ongemerkt gewijzigd kan worden. 

Geschreven door: Ger Elskamp op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: