abonneren

Zombies blijven grootste bedreiging voor Windows

Zombies -- ook wel 'backdoor trojans' genoemd -- vormen de grootste bedreiging voor de veiligheid van het Windows-besturingssysteem. In de eerste helft van dit jaar zijn er meer dan 43.000 nieuwe varianten van zombies ontdekt. Volgens Microsoft is minstens de helft van alle computers die tussen januari en juni werden schoongemaakt met behulp van Microsofts Malicious Software Removal-programma besmet met een variant van een ‘Trojaans Paard’-virus.
Dit percentage lijkt zeer hoog maar opmerkelijk genoeg is dit een daling vergeleken met vorig jaar toen 68 procent van alle schoongemaakte computers besmet waren met een ‘Trojan’.

Op de tweede plaats van grootste bedreigingen voor Windows staat de keylogger. Microsoft heeft in de eerste helft van dit jaar 27.154 keylogger-varianten ontdekt. Op de derde plaats staan verborgen downloadprogramma's met 13.039 varianten, nummer vier is de gewone ‘Trojan’ met 4.497 varianten en op de vijfde plaats staat het verborgen spamprogramma met 3.426 varianten.

Ondanks dat verborgen rootkits de afgelopen maanden veel in de belangstelling stonden – onder andere doordat een groot bedrijf als Sony er gebruik van maakt – vormen ze geen grote bedreiging voor Windows. Aanvallen met behulp van rootkits namen zelf in de eerste helft van dit jaar met 50 procent af en staan daarmee op de negende plaats van Windows-bedreigingen.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Nieuws headlines

woensdag 28 februari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord