abonneren

Zombie-epidemie bedreigt internet

Het aantal gehackte zombie-pc's in botnet-netwerken neemt angstaanjagende proporties aan. In drie maanden tijd is het aantal zombie-pc verviervoudigd. Dit blijkt uit een onderzoek van de Shadowserver Foundation.Shadowserver analyseert botnet-activiteit en houdt het aantal command- en controlservers bij. Uit het onderzoek van Shadowserver blijkt duidelijk dat het aantal zombie-pc's hard toeneemt.
Het aantal botnets is van ongeveer 100.000 gestegen naar 400.000 (indien er van een 30-daagse entropie wordt uitgegaan) of van 20.000 naar 60.000 (indien er van een 5-daagse entropie wordt uitgegaan).

De entropie van botnets wordt berekend op basis van het principe dat wanneer een specifieke IP een aantal dagen geen activiteit vertoont - 30, 10 of 5 dagen - het wordt verwijderd uit het aantal botnets. Volgens Shadowserver is het aantal command- en controlservers de afgelopen maand juist afgenomen. In juli was er nog een piek in het aantal command- en controlservers te zien.

Beveiligingsexperts hebben een aantal verklaringen voor de stijging in het aantal zombies. Het is mogelijk dat botnet-herders beter gehackte pc's onder controle kunnen houden. Het is ook mogelijk dat meer pc's worden geïnfecteerd. De recente toename in SQL injectie-aanvallen waarbij kwaadaardige scripts naar kwetsbare servers worden geupload kan een oorzaak zijn van de toename in zombies.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Nieuws headlines

woensdag 28 februari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord