abonneren

Zoekmachine onder vuur

Afgelopen week kwam zoekmachine Bing onder vuur te liggen omdat het informatie gestolen zou hebben van Google. Nadat het Google-ontwikkelaars in 2010 opviel dat Bing soms op obscure zoektermen dezelfde resultaten gaf, zelfs als de zoekterm fout gespeld was, werden enkele tests uitgevoerd. Google voegde aan zijn index enkele onzinwoorden toe.
Zo verwees de zoekterm "hiybbprqag" in Google naar een website met de stoelindeling van het Wiltern Theatre in Los Angeles. Binnen enkele maanden kwam dit onzinwoord ook terug in de zoekindex van Bing met precies hetzelfde resultaat. De zaak werd afgelopen dinsdag naar buiten gebracht door Danny Sullivan van Search Engine Land, en zorgde voor beschuldigingen over en weer tussen Microsoft en Google. Microsoft ontkent dat het direct zoekresultaten van Bing steelt, maar blijkt wel gegevens voor Bing te verzamelen met de Suggested Sites-optie van Internet Explorer. Op deze manier zijn de resultaten van Google waarschijnlijk bij Bing terecht gekomen.

Hoewel zowel Microsoft als Google al langer meedraaien (en dus niet verbaasd zouden moeten zijn door elkaars acties), hebben beide bedrijven de afgelopen dagen flink met modder lopen smijten in diverse blogposts. Het nieuws haalde ook de mainstream media, zoals in een uitzending van de satirische nieuwsshow The Colbert Report (zeker kijken als je wilt weten hoe je “hiybbprqag” moet uitspreken). Naast alle nieuwsberichten heeft het incident echter ook wel een diepere betekenis. Het gigantische marktaandeel van Google zou je bijna doen denken dat niemand Bing gebruikt. Of dat klopt of niet, Bing blijkt in ieder geval op Googles radar op te duiken en belangrijk genoeg te zijn om flink heisa over te schoppen. Google is dé standaard in zoeken op internet, dus het is niet verwonderlijk dat andere zoekmachines proberen te profiteren van dat succes. Bovendien is het zeker niet de eerste keer dat zoiets gebeurt, dus het feit dat Google zo uitgebreid aandacht besteedt aan Bing is alleen maar een goed teken voor Microsoft: Bing is kennelijk op weg een bedreiging voor Google te worden.

Geschreven door: Abram Wagenaar op

Category: Opinie, Algemeen

Tags:

Nieuws headlines

donderdag 25 januari

dinsdag 16 januari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord