Zo haal je meer uit de Windows 10 Anniversary Update

Met de Anniversary Update van Windows 10 haal je tal van nieuwe functies in huis, maar welke onderdelen zijn dat eigenlijk precies? En waar vind je ze? Dat lees je hier.

Allereerst: als je de Windows 10 Anniversary Update (interne Windows-versie 1607) nog niet hebt geïnstalleerd, dan kan dat alsnog. Als het goed is, verschijnt de update via Windows Update, maar mocht dat niet het geval zijn, dan kun je 'm alsnog als losse download binnenhalen, via de Windows Media Creation Toolkit. Het voordeel is dan wel dat je een schone installatie van Windows 10 kunt uitvoeren, waarbij de nieuwste update al in de installatiemedia is geïntegreerd... altijd handig om te hebben.

Hello

In de Anniversary Update is de functie Hello verder uitgebreid. Met Hello kun je door middel van biometrische scans inloggen op je Windows 10-computer, maar alleen als je de juiste apparatuur hebt. Wat als je nu geen geschikte vingerafdrukscanner of iris-scanner hebt? Dan zijn die ook los te koop, bijvoorbeeld met de producten van BIO-key International.

De instellingen voor Hello en de manier waarop je je op je computer kunt aanmelden, vind je bij Instellingen, Accounts en vervolgens Aanmeldingsopties.

Windows Hello is echter wel vrij kritisch als het aankomt op de ondersteunde hardware. Het is bijvoorbeeld vaak niet mogelijk om je bestaande en al wat oudere webcam te gebruiken om je te kunnen aanmelden op je pc met gezichtsherkenning, maar nieuwere laptops zullen die functie wel ondersteunen. Bekijk hier welke apparaten Windows Hello ondersteunen.

Windows Defender

In de vorige versies van Windows 10 was het niet mogelijk om Microsoft's ingebouwde scanprogramma Defender te gebruiken als je al een virusscanner hebt geïnstalleerd. Sinds de Anniversary Update is het echter mogelijk om Defender naast je bestaande antiviruspakket te gebruiken. Windows Defender kan dan als een 'second opinion' dienen, maar je kunt dan alleen een handmatige of periodieke scan van je systeem uitvoeren. Windows Defender zal dus niet - om je systeem niet al te veel te vertragen - zorgen voor realtime-beveiliging van je computer, want Microsoft gaat er dan vanuit dat de door jou geïnstalleerde virusscanner dat doet.

De instellingen voor Windows Defender wijzig je via Instellingen, Bijwerken en beveiliigen en de optie Windows Defender.

Activatie en opnieuw installeren

Als je de hardware van je computer wijzigt, kan het nog wel eens voorkomen dat je Windows opnieuw moet activeren, omdat het systeem dan 'denkt' dat het op een nieuwe computer is geïnstalleerd. Dat mag volgens de regels van Microsoft echter niet, want dat zou betekenen dat je dan opnieuw moet betalen voor het besturingssysteem. In de Anniversary Update heeft Microsoft wijzigingen doorgevoerd waardoor het makkelijker is geworden om je hardware te wijzigen. En mocht Windows toch nog opnieuw geactiveerd moeten worden, dan kun je door middel van het toevoegen van een Microsoft-account aan je systeem, je pc makkelijker opnieuw activeren. Je account wordt dan gekoppeld aan je systeem, en kun je vanuit de beheeromgeving van Microsoft eenvoudig al je Windows 10-apparaten beheren.

Op afstand beheren

Vanuit het hierboven genoemde Microsoft-account - dat je kunt openen door naar account.microsoft.com te gaan - is het ook mogelijk om al je apparaten op afstand te beheren. Daarbij is het dan ook mogelijk om apps op afstand te installeren op die computer. De app wordt dan  geïnstalleerd op het apparaat dat je hebt gekozen, ook al zit je zelf niet achter dat apparaat. Die functie werkt voor zowel Windows-computers als -smartphones.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Tips en Trucs, Algemeen

Tags: update