abonneren

Zitten er eerlijke materialen in uw mobiele telefoon?

Het lijkt erop dat steeds meer bedrijven hun verantwoordelijkheid nemen. Koplopers zoals HP en Sony Ericsson werken samen met hun toeleveranciers om te traceren waar de metalen die zij gebruiken, vandaan komen. "Maar ook de koplopers zijn net begonnen en er kan en moet nog veel meer gedaan worden in de komende jaren om er voor te zorgen dat de situatie ook daar verbetert waar het echt telt; in en rond de mijnen", volgens Esther de Haan van SOMO, de Nederlandse coördinator van makeITfair.

Er is behoorlijk wat ophef geweest de laatste maanden over hoe de opbrengsten van koltan in de Democratische Republiek Congo bijdragen aan het bloederige conflict aldaar. Maar ook vindt er uitbuiting van arbeiders plaats, vervuiling van het milieu en is kinderarbeid geen uitzondering.

Niet alleen bedrijven moeten hun verantwoordelijkheid nemen. Ook consumenten kunnen volgens makeITfair een bijdrage leveren. De organisatie adviseert consumenten om bij elektronicabedrijven aan te geven dat zij betrokken zijn bij deze misstanden. Ook roept makeITfair consumenten op om hun oude elektronicaproducten in te leveren en daarmee een bijdrage te leveren aan recycling. De metalen hieruit kunnen worden hergebruikt waardoor de vraag naar metalen afneemt.

makeITfair is een drie jaar durend Europees project dat zich bezig houdt met de elektronica industrie en dan vooral met elektronische consumentenartikelen zoals mobiele telefoons, laptops en MP3-spelers. Het project is opgezet met subsidie van de Europese Commissie.

De makeITfair update geeft een overzicht van de antwoorden van 18 van de 24 grootste elektronicabedrijven op de vragen over mensenrechten, sociale- en milieu-aspecten met betrekking tot de gedolven metalen in hun product. De update is alleen beschikbaar in het Engels en te vinden op www.makeitfair.org/companies.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Nieuws headlines

woensdag 28 februari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord