abonneren

Zien met je oren

Een researcher van Philips heeft een systeem ontwikkeld dat blinden en visueel gehandicapten moet toelaten om te zien aan de hand van geluiden.
Het apparaat - The vOICe gemaand - bestaat uit een hoofdtelefoon waarop bovenaan een camera is bevestigd.Elk visueel element heeft zijn eigen, uniek geluid: zo zal een helder gebied luider klinken en wordt de ruimtelijke positie van objecten uitgedrukt door verschil in toonhoogte. Kleuren zouden zelfs door een ingebouwde sensor worden omgezet in woorden. Aan de hand van het klankbeeld dat op die manier ontstaat zou de visueel gehandicapte zich na voldoende training een beter beeld van de werkelijkheid moeten kunnen vormen. De onderzoeker gaat ervan uit dat het 'zien' in de hersenen gebeurt en dat de visuele prikkels uit een aantal patronen bestaan die je op termijn ook door ander prikkels kunt opwekken. The vOICe werd uitgeprobeerd door een vrouw die al sinds haar geboorte blind was. Nadat ze het systeem een week had gebruikt kon ze de deuren en muren in haar huis onderscheiden, kon ze zeggen of de lichten aan of uit waren en kende ze het verschil tussen een cd en een diskette.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Nieuws headlines

woensdag 28 februari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord