abonneren

Zen en de kunst van het e-mailen

Miljoenen mensen zijn op dit moment online, surfen langs websites, lezen webpagina's en typen berichten. Nog meer mensen ontvangen en versturen op dit moment e-mailberichten of SMS-berichten op hun mobiele telefoon.Maar ondanks al deze activiteiten, verzetten we met zijn allen niet meer werk.
Dat schrijft stressreductie-expert Soren Gordhamer in zijn nieuwe boek "Wisdom 2.0 - Ancient Secrets for the Creative & Constantly Connected". Ondanks dat mensen constant hun Facebook- of Hyves-pagina updaten en Twitter-berichtjes versturen naar collega's die een paar meter verderop zitten, ziet Gordhamer juist dat het gebruik van nieuwe technologie mensen van elkaar verwijderd in plaats van dichterbij elkaar brengt, en mensen minder creatief maakt. Gordhamer stelt dat mensen die erg actief zijn op het internet iets fundamenteels missen in hun leven. Deze leegte wordt niet opgevuld door technologie, maar alleen door een nieuwe staat van bewustzijn. Mensen staan volgens Gordhamer niet meer in contact met het creatieve gedeelte van hun hersenen.

Gordhamer ziet dat de nieuwe technologieën ook veel stress veroorzaken bij mensen. Vooral het internet is voor veel mensen een stressvolle wereld. Gordhamer citeert in zijn boek een onderzoek door het Amerikaanse ministerie van Gezondheid waaruit blijkt dat steeds meer werknemers aangeven gestrest te raken door hun werk. Twee van de drie respondenten in een ander, internationaal onderzoek zeiden dat de informatieoverdosis hun werk minder leuk maakt. De gehele dag, van 's morgens wanneer we opstaan tot 's avonds wanneer we naar bed gaan, krijgen we gigantische hoeveelheden data over ons heen gestort. Veel mensen kunnen zich niet een dag voorstellen dat ze niet online zijn.

De gemiddelde persoon in de westerse wereld zit elke dag een paar uur achter een computer en gebruikt meer dan 50 keer per dag een e-mailprogramma en 70 keer een instant-messaging programma. Indien de persoon op zijn werk gestoord wordt door e-mail dan duurt het gemiddeld 16 minuten en 33 seconden voordat hij weer verder kan gaan met waar hij mee bezig was.

Volgens Gordhamer moeten we niet massaal afstand nemen van technologie. Hij roept mensen op om er bewust(er) mee om te gaan. De mensen moet de controle krijgen over de technologie, in plaats van andersom. Gordhamer adviseert mensen om Oosterse meditatietechnieken en ademhalingsoefeningen te doen om van hun technologiestress af te komen. Het is goed wanneer iemand op zijn werk af en toe voor vijf minuten mediteert om zo wat afstand te nemen van zijn online bezigheden.


Website: www.sorengordhamer.com

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord