Zelf zonnecellen maken en de benodigheden

zonnecellen maken
Je kunt zelf een zonnecellen maken, bestaande uit een geleidende laag, titaandioxide met een kleurstof en een elektrolytoplossing. Glas beschermt de lagen. Je kunt losse onderdelen aanschaffen, of een gebruiksklare kit die alle componenten bevat. In dit artikel helpen we je op weg.

Stap 1: Verzamel de juiste onderdelen

Je hebt de volgende ingrediënten nodig: titaandioxide, elektrolyt, een potlood, twee glasplaatjes, hibiscusthee en een multimeter. Om de glasplaatjes te laten geleiden moeten ze worden gecoat met tinoxide. Je kunt alles verzamelen via dierenspeciaalzaken, bakkerswinkels en groothandels. Maar het is eenvoudiger om voor 49,50 euro een basispakket te kopen via deze site. Afgezien van de multimeter heb je dan alles in huis. En mocht je twijfelen: losse materialen verzamelen is niet goedkoper.

Stap 2: Prepareer het eerste glaasje

Controleer met de multimeter welke zijde van het glas stroom geleidt. Maak het schoon en plak de geleidende kant aan drie zijden ongeveer 3mm af met tape. Bestrijk het plaatje nu met titaandioxide en droog het voorzichtig met een föhn. Verwijder dan de tape en verhit het glasplaatje boven een vlam, bijvoorbeeld met behulp van een brandergaasje. Leg het glas met de titaandioxide naar boven op een stukje aluminiumfolie. Plaats dat op het gaasje en houd het boven de vlam. De titaandioxide kleurt eerst bruin en dan weer wit. Leg het vervolgens voorzichtig aan de kant, zodat het kan afkoelen.

Stap 3: Prepareer het tweede glaasje

Pak nu het tweede glaasje en kleur de geleidende zijde in met het potlood. Pak wat heet water en leg daar de gedroogde hibiscus in. Leg vervolgens het glaasje met titaandioxide een minuut of vijf in de donkerrode vloeistof, totdat het helemaal paars kleurt. Spoel het glaasje even af en droog het met de föhn.

Stap 4: Assembleer de zonnecel

Plaats tenslotte een druppel elektrolyt op het grafiet en leg de beide glaasjes op elkaar waarbij de titaandioxide en het grafiet contact maken. Met een verbogen paperclip kun je de glaasjes bij elkaar houden. Plaats de glaasjes zo, dat aan beide kanten ruimte is om er de multimeter tegenaan te houden. Et voilà, je hebt je eigen zonnecel gemaakt!

zonnecellen maken

Geschreven door: Peter Keizer op

Category: Workshop, Algemeen

Tags: duurzaamheid, zonnepanelen