abonneren

YouTube stelt Google-account verplicht

Het riekt naar gedwongen winkelnering: afgelopen woensdag ging een nieuw accountbeleid in bij YouTube. Wie zich aanmeldt bij de videosite, meldt zich daarmee ook meteen aan voor een Google-account. "Daarmee krijg je niet alleen toegang tot YouTube, maar ook tot andere Google-diensten als iGoogle, Reader en Docs," staat op het officiële YouTube-blogte lezen. Mensen die al een YouTube-account én een Google-account hebben kunnen deze nu aan elkaar linken.
"Dat betekent weer een wachtwoord minder om te onthouden," ronkt het weblog. "Bovendien zullen we nieuwe features gaan uitrollen die draaien op Google-technologie. Voor een aantal van die features is een Google-account vereist."

Dat klinkt allemaal heel mooi, maar op internet klinken inmiddels al de eerste proteststemmen. Want dit betekent dat Google wéér meer persoonlijke informatie van internetters onder zijn hoede krijgt en dat het persoonlijke surfgedrag van mensen nu ook op YouTube gevolgd gaat worden. Dat betekent - en daar zit 'm de crux - dat Google uiteindelijk internetters nóg gerichter advertenties kan voorschotelen. Waarmee het bedrijf hoopt meer geld binnen te halen.

Dat vindt het bedrijf hoog tijd worden. Tot nu toe is YouTube, dat in oktober 2006 voor 1,65 miljard dollar door Google werd overgenomen, nog niet winstgevend voor Google. Google voert al wel een tijd een actief advertentiebeleid op YouTube. Er staan niet alleen Google Ads op de verschillende pagina's, ook onderaan veel filmpjes staan advertenties. Vorige maand maakte chief executive Eric Schmidt ook bekend dat er een microbetaalsysteem en een abonnementsvorm voor YouTube aan zitten te komen. Over het hoe, wat en wanneer daarvan is verder nog weinig bekend.

Geschreven door: Annemarie Korevaar op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: