abonneren

Yahoo China verliest piraterijrechtszaak

Yahoo China heeft de rechtszaak verloren waarin het werd beschuldigd van muziekpiraterij. De aanklagers - waaronder Warner Music, BMG en Universal - krijgen een schadevergoeding van 210.000 yuaen (ongeveer 21.000 euro) omdat Yahoo via zijn zoekmachine linkt naar illegale muziek.In zijn verdediging zegt Yahoo dat het al alles doet wat in zijn macht ligt om intellectueel eigendom te beschermen.
Yahoo vindt niet dat het verantwoordelijk kan worden gehouden voor illegale content op externe websites.

De rechtszaak tegen Yahoo China was aangespannen door de IFPI (International Federation of the Phonographic Industry) namens elf van zijn leden. John Kennedy, de voorzitter van de IFPI, was blij met de uitspraak van de Chinese rechter. Volgens Kennedy was dit "een goede dag in de geschiedenis van de muziekindustrie" en zorgt de uitspraak dat "de groei van legale digitale muziek in China zal groeien" en dat er "betere bescherming is voor intellectueel eigendom in de groeiende Chinese markt". Wij wisten niet eens dat er een markt is voor legale muziek in China.

De elf leden van de IFPI eisten 5,5 miljoen Chinese yuan (ongeveer 500.000 euro) als schadevergoeding. Yahoo China moet nu alle links naar illegale content op zijn zoekdienst verwijderen.

In een vergelijkbare rechtszaak tegen de Chinese zoekdienst Baidu.com gaf de rechter de zoekdienst gelijk. Yahoo had daarom verwacht dat het deze rechtszaak ook zou winnen. Het is niet duidelijk waarom een Chinese zoekdienst onschuldig is wanneer het link naar illegale content en een buitenlandse zoekdienst voor hetzelfde wel schuldig is. De rechter gaf alleen toe dat Yahoo niet de enige is die verantwoordelijk is voor de inbreuk op auteursrecht door links op zijn zoekdienst te plaatsen naar illegale content.

Yahoo gaat in hoger beroep.


Bron: InfoWorld

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Laatste reactie