abonneren

Xs4all start grootschalige proef met IPv6

Volgens de deskundigen is de adresruimte van het huidige internet(IPv4) binnen anderhalf jaar vol. Tijd dus om de alarmbellen te laten rinkelen. Internet provider XS4ALL start komende vrijdag een grootschalige proef met het nieuwe internet protocol IPv6. Alle computers en andere apparaten op internet hebben een IP-adres.
De 3,7 miljard IP-adressen die in het huidige systeem (IPv4) beschikbaar zijn, zijn naar schatting over anderhalf jaar op. Er kunnen dan geen nieuwe computers meer bij. Het antwoord op dit probleem is een nieuw adressensysteem dat bekend is als IPv6.

XS4ALL is de eerste die op deze schaal IPv6 gaat aanbieden, de provider laat hiermee opnieuw zien als een van de weinige ISP's in Europa het probleem van de steeds schaarser wordende IP-adressen serieus te nemen. Al in 2002 introduceerde XS4ALL IPv6 in Nederland, toen via tunnels over IPv4. In mei vorig jaar werd de eerste echte IPv6 lijn opgeleverd en nu is de tijd gekomen om het protocol op grote schaal toegankelijk te maken.

Vanaf aanstaande vrijdag kunnen ADSL-klanten zich inschrijven voor deelname aan de proef, waardoor ze het nieuwe internetprotocol kunnen zodat ze op tijd klaar zijn om over te stappen als binnenkort het huidige internet vol is. Na afronding van de pilot zal XS4ALL IPv6 beschikbaar maken voor al haar klanten.

Want wanneer de voorraad IPv4-adressen straks uitgeput is, kunnen nieuwe verbindingen en diensten alleen via IPv6 op internet worden aangesloten. Om te voorkomen dat er straks een oud IPv4-internet, en helemaal los daarvan een nieuw IPv6-internet komt, zullen huidige servers, routers en andere apparatuur moeten worden aangepast.

XS4ALL  verwacht grote belangstelling voor de pilot. Er geldt dan ook: wie het eerst komt, die het eerst maalt. De eerste 1000 inschrijvingen kunnen deelnemen. Het inschrijfformulier zal op vrijdag 2 april vanaf 12 uur 's middags beschikbaar zijn.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: