abonneren

XS4ALL leert klanten hoe zij veilig kunnen internetten

Veel consumenten zijn zich bewust van de risico's op internet, maar weten niet hoe zij zich online kunnen beschermen. Om hen dit te leren, organiseert XS4ALL in mei en juni op verschillende locaties in het land twaalf veiligheidstrainingen. Met de trainingen licht XS4ALL haar klanten niet alleen voor over de risico's van internet, maar traint de provider hen ook in het verkleinen van deze risico's. Speciaal voor ouders en zelfstandig ondernemers zijn er respectievelijk trainingen over de sociale online veiligheid van kinderen en over het beschermen van bedrijfs- en klantgegevens.


Grofweg zijn er twee manieren waarop een consument zich op internet kan beschermen: technische oplossingen en het aanpassen van het eigen gedrag. Consumenten beveiligen zich vooral met software, maar wat ze zelf kunnen doen om hun online veiligheid te waarborgen is hen over het algemeen niet bekend. Het zijn vaak kleine aanpassingen in het gedrag die de online veiligheid aanzienlijk verhogen. Zo weten mensen vaak niet dat ze door te klikken op een link die ze per mail ontvangen de kans op phishing vergroten. Bij phishing worden privé-gegevens ontfutseld om deze te misbruiken. De gemailde links leiden naar een kopie van een bekende website waar bezoekers gevraagd wordt hun privé-gegevens in te vullen. Fraudeurs gaan vervolgens met deze gegevens aan de haal. In de trainingen leren deelnemers onder meer dat ze het adres van de site zelf moeten invullen in plaats van op de link te klikken.

Naast de algemene veiligheidstrainingen organiseert XS4ALL veiligheids-trainingen speciaal voor ouders en zelfstandige ondernemers. In de oudertrainingen staat de dialoog tussen ouders en hun opgroeiende kind eren) over het gebruik van internet centraal. Zo leren ouders hoe ze hun zoon(s) en/of dochter(s) alert maken op de risico's van internet en de kans helpen verkleinen dat hun kinderen te maken krijgen met bijvoorbeeld cyberpesten of schokkende informatie. De zelfstandige ondernemers leren hun bedrijfs- en klantgegevens optimaal te beveiligen. Zij hebben meestal geen systeembeheerder in dienst waardoor ze de IT voor eigen rekening nemen en de beveiliging er vaak bij in schiet.

De trainingen vinden plaats in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Groningen en Eindhoven. Op www.xs4all.nl/veiligheidstraining kunnen klanten zich aanmelden voor de trainingen. Deelname kost € 25,- per persoon.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: