abonneren

WWDC 2015: OS X 10.11 heet 'El Capitan'

Het nieuwe besturingssysteem voor de Macintosch heet 'El Capitan'. Apple presenteerde de nieuwe versie van OS X tijdens de World Wide Developers Conference in San Fransisco.

El Capitan moet een stuk sneller worden dan zijn voorganger. Het wisselen tussen apps wordt ruim twee keer zo snel, en de laadtijd van apps moet wel 40% korter worden.
 

Safari

Safari krijgt een paar kleine updates, maar niks baanbrekends groot. Je kunt in OS X 10.11 tabs vastzetten in de browser, die automatisch worden geopend tijdens het opstarten van de browser.

Een van de andere 'nieuwe' functies in Safari is het 'muten' van een tabblad. Als een website muziek afspeelt, zie je een muziekicoontje in de balk staan waarmee je je muziek kunt stilzetten.

Ook is het makkelijker om te wisselen tussen verschillende apps in OS X. Zo werkt de bekende '3-vinger-swipe' ook naar boven, waardoor je een lijst te zien krijgt.
 

Slimmere zoekfunctie

De zoekfunctie in OS X wordt ook een stuk slimmer. Die reageert namelijk op natuurlijke zoekopdrachten, en wordt overal in het systeem doorgevoerd. Zo zit de slimme zoekfunctie niet alleen Spotlight, maar ook in bijvoorbeeld de mail-app.

Als voorbeeld noemt Apple dat je kunt zoeken naar 'alle emails van Phil die ik genegeerd heb', of 'alle documenten waar ik in juni in heb gewerkt. Je krijgt die documenten dan te zien.
 

Wisselen tussen apps

Apple pakt ook het switchen tussen apps aan - een proces dat in oude versies van OS X een omslachtig proces was. Je kunt nu apps 'vastzetten' aan de bovenkant of de zijkant van het scherm - een beetje vergelijkbaar met hoe de Charms-bar in Windows 8 werkt.

OS X 10.11 komt in juli uit als publieke beta, en wordt gratis beschikbaar voor iedereen in de herfst.

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: wwdc15, os x 10 11