abonneren

Wordt Flash overbodig dankzij html5?

Volgens Opera maakt de nieuwe html5-standaard Adobe's Flash grotendeels overbodig. Html5 biedt uitgebeide ondersteuning voor multimedia, maar heeft als voordeel boven Flash dat het gebaseerd is op open standaarden. Opera werkt al sinds 2004 samen met Mozilla en Apple aan html5.Opera verwacht niet dat html5 voor 2012 door het W3C als standaard gepromoot zal worden, maar claimt wel dat een aantal mogelijkheden vandaag al te gebruiken zijn. De meeste zaken die Adobe met zijn Flash-techniek mogelijk maakt, zijn volgens Opera ook met deze open html5-standaard uit te voeren.
Flash zal dus zijn relevantie verliezen. Hoewel Opera gedeeltelijk uit eigenbelang predikt (het maakt deel uit van de ontwikkelgroep van html5), ziet Adobe html5 wel als reële dreiging. De softwareontwikkelaar probeert sinds vorig jaar met het Open Screen Project zijn eigen platform open te stellen voor derden.

Update: Serge Jespers van Adobe heeft commentaar gegeven op de bewerkingen van Opera.

De release van HTML5 staat gepland voor 2012 en zelfs dat is nog een optimistisch vooruitzicht. De features die HTML5 ons gaat brengen, zijn ook in eerdere versies van de Flash Player terug te vinden. En de ontwikkelingen op het gebied van Flash staan niet stil tot 2012. Als je kijkt naar hoe de ervaringen met online video's de afgelopen jaren verbeterd zijn door Flash en daarbij de verwachting dat ook de komende jaren nieuwe mogelijkheden gepresenteerd worden, is het volgens Serge niet realistisch om te denken dat Flash op korte termijn overbodig wordt door de komst van HTML5. Hij getuigt zich voorstander van het open web en geeft op zijn blog ook antwoord op de vraag waarom Flash Player niet open source beschikbaar is.

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie