abonneren

Worden er 163 miljoen smartbooks verkocht in 2015?

Wat is een smartbook? Dat hangt af aan wie je het vraagt. Volgens sommigen is het een productcategorie en volgens anderen een merk.Volgens het Duitse bedrijf Smartbook AG is het een merk, hun handelsmerk**. Ze gaan daarin zover dat ze anderen inclusief ons wil verbieden de term smartbook te gebruiken.
Smartbook AG is hiertoe onder andere in een juridisch gevecht gewikkeld met Qualcomm die het woord smartbook gebruikt als een soortnaam voor kleine handzame computers.

Volgens marktonderzoeker ABI Research is een smartbook een energiezuinig apparaat, dat een mobiel besturingsysteem gebruikt en daarmee altijd online is. Hetzij via wifi of vaker via het mobiele telefoon- of breedbandnetwerk. Smarbooks kunnen verschillende vormen aannemen. Het is een deelverzamling van mid's (mobile internet devices) en netbooks. Ze zijn gericht op dezelfde gebruikers, hetzelfde gebruik en dezelfde behoeften. Het verschil zit er in dat er geen x86 processors gebruikt worden.

Op basis van deze definitie schat ABI Research op basis van een recent onderzoek dat er in 2015 163 miljoen van dit soort apparaten verkocht zullen worden. Dit is een opmerkelijke groei gezien het feit dat de eerste exemplaren pas in 2008 verschenen.

Qualcomm en Freescale zijn de grootste promotors van het concept. Andere chipmakers als Texas Instruments en Nvidia die ook ARM-processoren maken zijn ook actief op dit gebied. De eerste golf van dit soort apparaten komen van bekende fabrikanten als Lenovo en Sharp. Zelfs de Apple iPad is feitelijk een smartbook.

Of het de nieuwe categorie apparaten zal aanslaan en of dat onder de naam smartbook zal zijn is nog maar de vraag. De begrippen netbook als alternatief voor notebooks en mid als alternatief voor mobiele telefoons, zijn meer ingeburgerd.  Toch verwachten de onderzoekers dat er toekomst is voor nieuwe verschijningsvormen van dit soort apparaten. Een belangrijk aspect voor het succes is de prijs. Volgens de onderzoekers moet die voor een eenvoudige uitvoering onder de 200 dollar blijven.

Bron: ABI research

** Smarbook AG claimt het alleenrecht op het gebruik van de term "Smartbook" en wil dat wij deze term niet meer gebruiken voor andere producten dan die van het bedrijf Smartbook AG.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie