abonneren

Woensdagmiddagreview: De Seagate Personal Cloud is een makkelijk te gebruiken thuisserver

Het beheren van onze digitale informatie vindt steeds vaker plaats in de cloud. Diverse clouddiensten bieden weliswaar gratis opslagruimte, maar deze is veelal beperkt tot enkele gigabytes. De Seagate Personal Cloud is je persoonlijke cloud waar je al je tekstbestanden en andere media uploadt, opent en streamt. Is deze cloud zijn geld waard, of volstaan de gratis alternatieven?

Je Personal Cloud opzetten

De Seagate Personal Cloud is een opslagmedium waarmee je al je foto’s, video’s, muziek, teksten en andere bestanden centraal opslaat. Hij is compatibel met pc en Mac, tablets en smartphones. Je koppelt het apparaat aan je wifi-router met de bijgeleverde ethernetkabel. Eenmaal aangesloten vind je na enkele minuten bij de netwerkinstellingen van je computer de NAS terug. Voordat je aan de slag kunt met het maken van back-ups van je bestanden, moet je eerst online een account aanmaken, je aanmelden en enkele instellingen doen. Dat klinkt als een hoop werk, maar dat valt reuze mee: dit proces kost je hooguit een kwartier.


 

Publieke en openbare mappen

Heb je dat eenmaal gedaan dan zie je dat Seagate twee mappen voor je heeft aangemaakt: een persoonlijke map en een publieke map. Vanzelfsprekend heb alleen jij toegang tot je persoonlijke map met het wachtwoord dat je tijdens het aanmaken van je account hebt opgegeven. In de publieke map plaats je bestanden die iedereen mag raadplegen die toegang heeft tot de Seagate Personal Cloud.

Als je eenmaal alles hebt opgezet heb je overal ter wereld toegang tot je bestanden, mits je een internetverbinding beschikt en je je computer bij je hebt.
 

Software

Seagate biedt een scala aan apps om de toegang tot je data te beheren. Voor de pc en Mac is er het Seagate Dashboard. Hiermee stel je je eigen back-upschema’s in voor de content op je computer. Zo is het mogelijk om een vast back-upmoment vast te leggen of aan te geven dat de Seagate Personal Cloud doorlopend back-ups moet maken. Handig als je hier geen omkijken naar wilt hebben.

App

De Seagate Media app helpt je met het beheren van je data op je tablet en smartphone. Met deze app kopieer je deze data naar de Seagate Personal Cloud. Je opent de app op je tablet of smartphone, selecteert de lokale bestanden waarvan je een back-up wilt maken en drukt op de uploadknop. Als je video’s of andere media naar je televisie wilt streamen, gebruik je eveneens Seagate Media. Deze werkt met de Chromecast, sommige smart-tv’s van Samsung en LG en apparaten die DLNA ondersteunen, zoals de game-consoles.

Met de Seagate Personal Cloud Manager voeg je gebruikers toe, geef je ze bepaalde rechten (of ze alleen via jouw thuisnetwerk toegang hebben tot de cloud of ook als zij van huis zijn), wijzig je je wachtwoord en andere persoonlijke gegevens en beschik je over synchronisatiemogelijkheden met Google Drive en Dropbox.
 

Conclusie

Back-ups maken en data downloaden werkt prima met de Seagate Personal Cloud. Grootste pluspunt is dat deze NAS makkelijk in gebruik is voor huis-tuin-en-keukengebruikers en veel opslagcapaciteit heeft. Verder blinkt hij uit in zijn mooie design en aantrekkelijke prijskaartje van 169 euro. Maar minpunten zijn er ook. Zo is je persoonlijke map niet via de Seagate Media app te bekijken, maar alleen via de computer. De wereldwijde toegang tot je data is dus beperkt tot de content in de publieke map. Back-ups maken of grote bestanden naar je Seagate Personal Cloud kopiëren gaat traag als je geen glasvezel hebt.

Geschreven door: Anton Mous op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: woensdagmiddagreview, Cloud, Thuisserver, seagate personal cloud