Woensdagmiddagreview: De Lumia 640 is veel waar voor weinig geld

Er zijn inmiddels behoorlijk wat Lumia-telefoons op de markt, die qua specificaties en qua uiterlijk niet heel veel van elkaar verschillen. Microsoft bewaart de grote en dure modellen nog even tot na de Windows 10-lancering, maar in de tussentijd zijn er heel degelijke modellen te koop zoals de prima mid-range 640.

De Lumia 640 werd in maart gepresenteerd door Microsoft, tijdens het Mobile World Congress. Naast de gewone 640 presenteerde het bedrijf ook de 640 XL, feitelijk hetzelfde toestel maar dan met een grote scherm..


Hoewel de serienummers van de Lumia-reeks op het eerste gezicht verwarrend lijken, zit er wel een logica in. Zo valt de 640 in de 600-reeks, en dat is de Lumia's middenklasse. In de 640 zitten daarom geen hoogwaardige specificaties, maar dat is in dit toestel helemaal geen obstakel.
 

Forse behuizing

De Lumia voelt wel vrij fors aan, en is behoorlijk dik en zwaar. Dat is ondanks de plastic behuizing die er bedrieglijk licht uit ziet.

Die is makkelijk te verwijderen én te vervangen, waarbij Microsoft het toestel in een aantal kekke kleurtjes levert zoals oranje of roze. Daarmee kun je de telefoon lekker persoonlijk maken, al vinden wij de standaard witte kleur opvallend genoeg.
 

Degelijk

Misschien is het nog een overblijfsel van het overgenomen Nokia, maar ook de Lumia voelt bijzonder degelijk aan. Door de grootte heb je het idee een stevig toestel in handen te hebben, een die je best een keer mag laten vallen zonder meteen in paniek te raken. Al gebiedt de eerlijkheid wel te zeggen dat we dat in de praktijk niet hebben geprobeerd...
 

Verrassend scherm

Op papier is vooral het scherm een probleempunt: 1280 x 720 pixels is tegenwoordig een heel stuk minder dan de 1920 x 1080 full-HD-standaard. In de praktijk blijkt dat echter alleszins mee te vallen: De Lumia 640 heeft een erg helder scherm dat helemaal niet onscherp oogt.

Vooral in zonlicht is het scherm verrassend goed. Je hebt dan weinig last van screen glare en dat werkt erg prettig.
 

Stevige motor

Aan de binnenkant heeft de Lumia een processor van 1,2 Ghz, wederom op papier een stuk minder goed dan in de praktijk. Omdat Microsoft het besturingssysteem precies kan afstemmen op haar eigen hardware, kan het een processor veel efficiënter inzetten - dezelfde manier waarop Apple onder andere wegkomt met een processor van 'slechts' 1,2 Ghz.

Dat betekent dat je een toestel krijgt dat erg soepel draait. Ondanks de relatief lage 1 GB aan RAM-geheugen kun je makkelijk meerdere apps snel na elkaar openen en snel wisselen.
 

Camera

De Lumia 640 heeft een prima camera voor de prijs die je betaalt. De 8 megapixels zijn genoeg voor een degelijke foto, en het valt vooral op hoeveel licht de lens opvangt waardoor je erg kleurrijke foto's te zien krijgt.

Als je gaat inzoomen op de foto's, zie je wel al vrij snel dat de afbeeldingen wat korrelig zijn. Dat is vooral het geval in het donker - overdag maakt het toestel redelijk goede foto's.

Ook de camera aan de voorkant is redelijk goed, al kun je ook daar beter wegblijven bij donkere plekken.
 

Accu

De accu van het toestel is wel een minpunt. Sowieso is de 2,500 mAh-batterij niet erg goed, maar het is vooral de oplaadtijd die snel irriteert. het duurt erg lang voordat het toestel weer op volledige sterkte is, wat je zeker ergens midden op de dag moet doen omdat je anders het einde niet haalt bij actief gebruik.
 

Windows

De Lumia draait uit de doos nog op Windows Phone 8.1, maar krijgt later dit jaar de gratis upgrade nar WIndows 10. Het nieuwe mobiele besturingssysteem lijkt niet radicaal anders dan het huidige Windows 8.1, dus blijf je de vertrouwde  tegelinterface en de hamburgermenu's gewoon houden.

Over Windows 8.1 is niet veel meer te schrijven dan al gedaan is bij andere Lumia-toestellen. De interface blijft hetzelfde, met op het homescherm de tegels en rechts een alfabetische lijst met applicaties.

Wel is de lijst met bloatware overweldigend. Het standaard-besturingssysteem telt maar liefst 48 applicaties, een extreem hoog aantal. Slechts een paar van die apps zijn bovendien een echte toevoeging, maar we vragen ons heel sterk af wat je nou moet met een betaal-app van de Amerikaanse Barclays-bank.

Tel daarbij het enorme aantal standaard-apps op van Microsoft (zoals het Games-center én Gameloft Hub én de Xbox-app, die je schijnbaar alledrie nodig hebt...) en alle HERE-apps die over zijn gebleven van Nokia, en je hebt een indrukwekkend ogende maar weinig praktische lijst met applicaties.
 

Conclusie

De Lumia 640 is een midrange Lumia-toestel waarmee Microsoft de periode tot Windows 10 even wil overbruggen. Voor € 179,- krijg je een bijzonder prettig apparaat, dat verrassend snel werkt en goed kan multitasken. Vooral het scherm is een groot pluspunt, want dat is ondanks de lage resolutie van 1280 x 720 pixels erg scherp en is goed leesbaar in de zon.

Ondanks het forse formaat van de 640 lever je wel in op accuduur, die niet heel goed is, en de vele bloatware-apps op het apparaat zijn eerder vervelend dan behulpzaam. Maar buiten dat heb je met de Lumia 640 heel veel waar voor heel weinig geld.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten