Woensdagmiddagreview: De Chromecast 2 is nog steeds de beste slimme gadget

De Chromecast is altijd al één van onze favoriete gadgets geweest. Je gebruikt de dongle namelijk om van een gewoon apparaat een slim apparaat te maken, en daar zijn we bij PCM groot fan van. Hoewel de Chromecast een simpel ding is, dacht Google er nog meer aan te kunnen verbeteren met de Chromecast 2. Is dat ook gelukt?
Met de lage prijs is er geen enkele reden om de Chromecast niet te kopen. Het is een smart-tv voor een paar tientjes die perfect werkt.
9
Score
90
Score: 90
  • Pluspunten
  • 5 GHz-ondersteuning
  • Sneller
  • Makkelijker weg te werken
  • Goedkope oplossing
  • Minpunten
  • Als we iets móéten noemen? Hij werkt niet met VPN's waardoor je de Amerikaanse Netflix niet kunt kijken.

Voor wie nog niet bekend is met de kleine dongle van Google: De Chromecast is een hdmi-stick die je in de poort van je tv stopt, en waar je applicaties naar kunt streamen. Een app als Netflix of NPO Gemist biedt ondersteuning om naar de app te streamen, waardoor je je films vanaf je telefoon naar je beeldscherm kan sturen.

Dat simpele concept is met de Chromecast 2 nog wat beter geworden.
 

Nieuwe vorm

Het opvallendst aan de nieuwe Chromecast is zijn vorm. Het gaat namelijk niet langer om een traditionele dongle in de vorm van een stick, maar om een rond schijfje met een kabel eraan. De schijf komt in 3 kleuren beschikbaar. Naast de donkergrijze dongle is er ook een limoengroene en een zachtrode editie te koop.


 

Andere kabel

De nieuwe vorm is vooral praktisch van aard

De ronde vorm heeft weinig extra functionaliteit, maar je steekt de dongle nu niet meer zelf in de tv. In plaats daarvan zit er een korte maar flexibele kabel met een hdmi-aansluiting op de dongle. Daarmee is de Chromecast makkelijker weg te werken, want het apparaatje steekt nu niet langer meer uit je tv. Zeker bij wall-mounted tv's is dat handig, want daar is aan de achterkant vaak geen ruimte voor een uitstekende kabel.

Hoewel de Chromecast draadloos lijkt, moet hij wel nog steeds aan de stekker. Ook deze tweede generatie is met micro-usb van stroom te voorzien, waarvan er een aangenaam lange kabel wordt meegeleverd.
 

5 GHz

Er zitten een paar verbeteringen in de Chromecast 2, vooral aan de binnenkant. Eén van de meer opvallende is de ondersteuning voor 5 GHz-netwerken. Dat was een groot gemis op de originele Chromecast, waarbij je alleen op het drukker bezette 2.4 GHz kon streamen. Dat was vaak goed te merken, zeker in drukke flatgebouwen waar veel netwerken door elkaar lopen.
 

Eindelijk ondersteunt de Chromecast ook 5 GHz

Die 5 GHz-ondersteuning laat een merkbaar verschil zien. Wanneer je op je telefoon op een dergelijk netwerk zit, zit er een duidelijke stijging in de snelheid van de video. Bovendien maakt dat het makkelijker om 4K-video's te streamen - maar op het moment dat je een 4K-tv hebt hangen is een Chromecast waarschijnlijk ook wel overbodig.
 

Snellere chip

De Chromecast 2 heeft bovendien een snellere chip dan zijn voorganger, wat er ook voor zorgt dat apps met Chromecast-ondersteuning sneller kunnen overschakelen naar het streamen in beeld. Alles bij elkaar maakt dat de Chromecast significant sneller dan het originele model.
 

Zelfde bediening

De bediening is vertrouwd eenvoudig

De bediening van de Chromecast is hetzelfde als voorheen, al is de bijbehorende app tegelijk wel verbeterd. De app zelf was vroeger louter bedoeld om de Chromecast in te stellen, maar hoefde daarna nooit meer opgestart te worden. In de nieuwe versie van de app is het nu echter mogelijk om aanbevelingen te krijgen van apps die ook Chromecast-ondersteuning hebben, of je kunt apps als Netflix direct opstarten.

Je bent voor het streamen nog steeds overgeleverd aan de ontwikkelaars van apps, die ondersteuning voor de Chromecast wel moeten hebben toegevoegd. Dat gebeurt gelukkig steeds meer, waardoor je nu zelfs Spotify kunt Chromecasten. Er bestaat bovendien een experimentele mogelijkheid om je hele scherm één-op-één te casten, maar dat werkt op lang niet alle telefoons nog stabiel.


 

Conclusie

Hoewel de Chromecast op zichzelf een simpele gadget is, heeft Google het toch voor elkaar gekregen de dongle nóg beter te maken. Veranderingen zoals ondersteuning voor 5 GHz en een krachtigere processor maken het casten van video's significant sneller, en het nieuwe design zorgt ervoor dat de dongle op nog meer tv's geschikt is.

De tweede generatie Chromecast is iets duurder dan zijn voorganger (€ 39,- ten opzichte van € 35,-), maar voor zo'n laag bedrag is er geen enkele reden om nog een domme tv te hebben. Kopen dus!

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: streaming, google, chromecast, chromecast 2, hdmi, dongle, woensdagmiddagreview