Woensdagmiddagreview: De ASUS ZenPad S 8.0 is een degelijke high-end Android-tablet voor een scherpe prijs

De ASUS ZenPad S 8.0 wordt door ASUS gepromoot als het vlaggenschip van de nieuwe ZenPad-reeks. Gezien de high-end specificaties valt het prijskaartje van 279 euro reuze mee. Vraag is: krijg je ook waar voor je geld, of kun je beter uitkijken naar een andere handzame tablet? Je leest het in deze woensdagmiddagreview. />/>

Design

De ASUS ZenPad S 8.0 valt onmiddellijk op door zijn stijlvolle design. De aluminium achterkant met kunstleer aan de onderzijde en zijkanten geeft de tablet een luxueuze uitstraling. Toch verhult de materiaalkeuze niet dat de tablet wat goedkoop aanvoelt in de hand. Deze kleine Android-tablet is 6,7 millimeter dik en weegt slechts 298 gram, en dat merk je zodra je hem oppakt.

Aan de voorkant zijn onder en boven twee grote speakers verwerkt en een 5MP front-facing camera. De bezels zijn erg dun zodat het scherm extra groot lijkt. Aan de zijkant zijn de aan/uitknop en volumeknoppen terug te vinden. De volumeknoppen voelen degelijk aan en het geluidsniveau kun je hier prima mee regelen. Dat kan niet gezegd worden van de aan/uitknop. Doordat deze zo stroef is voel je bijna niet of je de knop indrukt of niet. Na enige tijd wen je er gelukkig aan.

© PXimport


 

Het display

De ASUS ZenPad S 8.0 heeft een 8 inch IPS-scherm dat is uitgerust met ASUS VisualMaster, een hard- en softwarepakket dat alle aspecten van het display optimaliseert zoals kleurweergave, contrast en helderheid. Zonder al te gedetailleerd in te gaan op de verschillende aspecten kan ik inderdaad stellen dat video’s en games er gelikt en behoorlijk natuurgetrouw uitzien. Kleuren zijn niet overdreven verzadigd en zelfs met wat tegenlicht en in het felle zonlicht zie je nog prima wat er op het scherm staat. In dat opzicht doet het scherm van de ZenPad S 8.0 niet onder voor duurdere high-end tablets. Persoonlijk vind ik de zwartwaarden wat minder goed: zwart is weliswaar zwart, maar niet pikzwart.
 

Camera’s

Met de 8MP camera aan de achterkant is het prima foto’s schieten. Met name buitenshuis zien de kiekjes er goed uit, ook als je flink inzoomt. Dat verandert echter zodra je weer naar binnen gaat en in minder goed belichte omstandigheden fotografeert. Korreligheid ligt om de hoek, vooral als je wat inzoomt op de foto’s.

De 5MP camera aan de voorzijde doet wat ‘ie hoort te doen en kan zelfs in Full HD-resolutie filmen. Voor een Skypegesprek meer dan genoeg.
 

Geluid en accu

Het geluid is zeer degelijk. Dat is te danken aan de toevoeging van DTS-HD Premium Sound en SonicMaster Technology, waardoor het volume drie keer zo krachtig is in vergelijking met andere tablets. De Audiowizard biedt volop mogelijkheden om de audio-instellingen naar je eigen smaak in te stellen. Deze applicatie verdient dan ook een eervolle vermelding.

De accu heeft een capaciteit van 15.2Wh, wat naar eigen zeggen goed is om acht uur lang van je favoriete films en series te genieten. De acht uur is in mijn ogen te optimistisch: zes tot zeven uur video’s bekijken en gamen red je wel, maar dan is de batterij ook echt leeg. Opladen neemt zo’n drie tot vier uur in beslag.

© PXimport


 

Z Stylus

Na tien minuten spelen had ik wel door dat de Z Stylus niet voor mij is weggelegd. De pen voelt behoorlijk groot aan zodat hij niet lekker in de hand ligt, heeft een hard tekenpuntje en een beperkt aantal functies. De meest praktische functionaliteit is dat je zelf een selectie kunt maken voor een schermafbeelding. SuperNote, de app om met de stylus aantekeningen te maken, is erg basaal en blinkt niet uit.
 

Conclusie

De ASUS ZenPad S 8.0 geeft je flink wat waar voor je geld. Voor de scherpe prijs van 279 euro heb je een degelijke 8 inch tablet te pakken die dunner en lichter is dan vele concurrenten. Het besturingssysteem draait soepel, de hard- en software zijn dik in orde en het scherm kan zich meten met andere high-end modellen.

Waar ik de meeste moeite mee heb is echter ZenUI, de schil die ASUS over het besturingssysteem heeft gelegd. Deze gaat gepaard met een verouderde, ietwat kinderlijke vormgeving en zeer veel bloatware van de fabrikant. Gelukkig kun je meeste van deze apps verwijderen of uitschakelen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten