WK 2014: hoe werkt de doellijntechnologie?

Wie gisteren de WK voetbalwedstrijd Frankrijk - Honduras heeft gekeken, zag dat er voor het eerst een geldig doelpunt werd toegekend door middel van de op dit WK 2014 ingezette doellijntechnologie. Maar hoe werkt dit precies?

De doellijntechnologie zorgt voor extra ondersteuning voor de lijns- en scheidsrechter om te bepalen of een bal wel of niet over de doellijn is gegaan. Aangezien het bij snelle acties niet altijd goed te zien is of een bal daadwerkelijk die lijn heeft gepasseerd, wordt gebruik gemaakt van verschillende hogesnelheidscamera's die beelden van het goal van verschillende hoeken opnemen.

Er zijn verschillende systemen ontwikkeld voor deze methode, maar op het WK 2014 wordt gebruik gemaakt van een door Duits bedrijf ontwikkeld systeem: GoalControl. Dit systeem is geheel gebaseerd op camera's en gebruikt - in tegenstelling tot andere systemen - geen bal die is voorzien van een speciale machnetische tracker.

Het GoalControl-systeem maakt gebruik van maar liefst 14 hogesnelheidscamera's, die op meerdere plekken in het stadion hangen en waarvan er 7 gericht zijn op de verschillende hoeken van beide goals. Hierdoor is een 360 graden beeld van het doel te maken. De positie van de bal wordt door deze camera's getrackt en automatisch omgezet in 3D-beelden. Hierdoor is op de beelden exact te zien waar de bal zich bevindt en tot op de milimeter naukeurig te bepalen of een bal wel of niet over de doellijn is geweest. Er is pas een geldig goal als de gehele bal over de doellijn is geweest.

Niet goedkoop
Het Duitste systeem GoalControl is overigens verre van goedkoop: een enkel stadion uitrusten met het systeem (14 hogesnelheids hd-camera's, computers, software, 3D-techniek) kost zo'n 20 miljoen euro.

 

 

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten