abonneren

Wirelurker-malware infecteert iPhones via usb

Er is een nieuwe vorm van malware ontdekt die zich richt op iOS- en Mac OS-gebruikers. Het lijkt erop dat het virus zich vooral verspreidt via Chinese websites en app-winkels, waardoor vooral Chinezen erdoor getroffen worden. Het virus heet Wirelurker en heeft inmiddels al meer dan 100,000 gebruikers besmet.

Dat zegt het beveiligingsbedrijf Palo Alto Networks. Het zou gaan om het grootste Apple-virus dat er ooit gevonden is.

Wirelurker

Het virus heet Wirelurker, omdat het zich via usb verplaatst naar iOS-apparaten. Slachtoffers halen het binnen via apps in de Maiyadi App Store, een Chinees alternatief voor de App Store voor Mac. Zodra een iPhone of iPad wordt aangesloten op het besmette apparaat, wordt het mobiele apparaat ook besmet.

Het doet niks

Het is niet precies duidelijk wat de Wirelurker-malware nou precies doet, en dat is verwarrend. Het enige dat de onderzoekers kunnen zien, is dat Wirelurker de identiteit van het mobiele apparaat van het slachtoffer kopieert. Dat is opvallende omdat Wirelurker wel diepe root-rechten krijgen tot de telefoon. Waarschijnlijk, zeggen de onderzoekers, bereidt de malware een aanval voor in de toekomst.

Oppassen en gezond verstand

Het virus is niet zomaar te herkennen op je Mac of je iOS-apparaat, maar de kans dat Nederlanders besmet zijn is niet groot. Je moet niet zomaar apps downloaden van buitenlandse websites (of überhaupt buiten de reguliere App Store om), en hang je iOS-apparaat niet zomaar aan een vreemde computer.

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Laatste reactie