Winklevoss-broers: Bitcoin-ondernemers door Facebook

Wat stelden ze nou helemaal voor, die broertjes Cameron en Tyler Winklevoss? Dat kon je je in 2008 afvragen toen ze trachtten Mark Zuckerberg geld afhandig te maken omdat hij hun idee voor Facebook zou hebben gestolen. Dat geld kregen ze, maar wat deden ze er mee? Bitcoin-ondernemers worden!

Lekker makkelijk: iemand heeft succes, je bent toevallig in de buurt geweest, en je probeert wat snippers op te rapen van de rijkdom die de ander ten deel is gevallen. In 2008 accepteerden de tweelingbroers een schikking van 65 miljoen, deels in aandelen Facebook. Zo was Zuckerberg af van die 'huilebalken', zoals ze in de media ook wel genoemd werden.

De film The Social Network voerde ze op als losers. O ja, ze waren als roeiers naar de Olympische Spelen geweest, hoorde je iedere keer dat ze in het nieuws waren. Deelgenomen, niet gewonnen. Heel slechte verliezers bleken ze toen de waarde van Facebook almaar verder steeg. Ze wilden meer geld, ook al was hun schikking vanzelf 200 miljoen waard geworden. Ze gingen in beroep tegen een rechterlijk besluit dat ze moesten ophouden met in beroep gaan, maar verloren ook dat.

Toen dan eindelijk de kruitdampen waren verwaaid en je kon verwachten dat we nooit meer zouden horen van deze profiteurs, bleken ze in bitcoin te zijn gestapt. In 2012 kochten ze in etappes – maar wel onder de 10 dollar per stuk – zo’n 120.000 bitcoins. Toentertijd was dat een vol procent van alle bitcoins ter wereld. Ongeveer een miljoen heeft dat gekost, een miniem deel van hun fortuin.

Sindsdien heeft ondergetekende respect voor ze gekregen. Niet alleen bleek dit een van de meest lucratieve investeringen aller tijden – in december 2017, bij een bitcoinkoers van bijna 20.000 dollar waren ze korte tijd allebei miljardair – ook hebben ze sindsdien initiatieven ontplooid waaruit blijkt dat ze meer zijn dan parasieten.

Bitcoin-projecten

Het zit zo: als je niks kunt en geen visie hebt, ga je met je 200 miljoen volgens mij de rest van je leven op het strand liggen met mooie vrouwen. Of je steekt het in projecten die falen. De Winklevii, prachtige koosnaam trouwens, hadden op tijd bitcoin in de gaten en veroverden een nog veel groter fortuin, waarna ze alsnog voor het strand hadden kunnen kiezen. Ook dat deden ze niet. Sindsdien richten ze aan de lopende band cryptobedrijven op.

Ze investeerden in Bitinstant, een bitcoin-betaalbedrijf dat iets te succesvol was bij criminelen waardoor het bedrijf moest stoppen en oprichter Charlie Shrem in de gevangenis belandde. Tyler en Cameron ontsprongen de dans. Ze begonnen de bitcoin-tracker Winkdex, de cryptobeurs Gemini, de ‘stablecoin’ Gemini Dollar en ze vechten al jaren voor een ETF (Exchange Traded Fund) zodat het publiek in bitcoin kan beleggen door daarin aandelen te kopen in plaats van zelf bitcoins aan te schaffen.

Die jongens snappen het, ze kunnen wat, ze zijn gedreven en het zijn winnaars. Wat heeft die Zuckerberg eigenlijk tot stand gebracht behalve de like-knop? Bij nader inzien geloof ik alsnog dat de Winklevii Facebook hebben bedacht.

Tekst: Herbert Blankesteijn

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten