In 4 stappen je oude Windows XP virtualiseren in Windows 7

Vanaf dinsdag 8 april 2014 wordt Windows XP niet meer ondersteund door Microsoft, waardoor het tijd is om het 12,5 jaar oude besturingssysteem vaarwel te zeggen. Of toch niet? Je kunt Windows XP namelijk virtueel draaien onder Windows 7 of 8, waardoor je je oude programma's kunt blijven gebruiken.

Je kunt gebruik maken van virtualisatiesoftware om Windows XP in een virtuele omgeving binnen Windows 7 of 8 te draaien. Zo kun je je oude programma's nog steeds blijven gebruiken.

Om Windows XP virtueel onder Windows 7 of Windows 8 te draaien, heb je in feite twee programma's nodig, beiden van VMware: VMware vCenter Converter en VMware Player. Verder heb je - om de image te kunnen opslaan - een externe harde schijf nodig van zo'n 100GB, afhankelijk van de grootte van het image-bestand.

Stap 1: een virtuele image maken van je bestaande Windows XP-machine
Installeer op je oude Windows XP-machine eerst de VMware vCenter Converter-software (versie 5.5.0) , deze kun je hier downloaden. Let wel: je moet een account hebben of aanmaken bij VMware om de software te kunnen downloaden.

Installeer na het downloaden de software op je oude Windows XP-machine. Voor de installatie is ongeveer 250 MB opslagruimte nodig. Geef tijdens de installatie van vCenter Converter aan dat je de software wil installeren als lokale versie (local installation).

Nadat de installatie is voltooid ga je in het menu van vCenter Converter naar File | New | Convert Machine.  Je krijgt nu de mogelijkheid om van je bestaande Windows XP-machine een kopie te maken. Gebruik voor het converteren van je Windows XP-machine de volgende opties:-kies bij 'Select Source Type' voor Powered-on machine en bij 'Specify the powered-on machine' voor This local machine.

Druk nu op de knop 'Next'. Je kunt nu een locatie opgeven waar de image van XP moet worden opgeslagen. Kies bij 'Select destination type' voor WMware Workstation of other VMware virtual machine. Bij het veld 'Select VMware product' kies je voor VMWare Player 6.0.x. Die laatsgenoemde software gaan we straks op op Windows 7 installeren, waarmee we dan de XP-image kunnen draaien onder dat besturingssysteem.

Geef het imagebestand van de XP-image een naam, bijvoorbeeld 'Oude Windows XP-installatie'. Bij het veld 'Select a location for the virtual machine' kun je de locatie opgeven waar de image moet worden opgeslagen. Kies voor een locatie - bijvoorbeeld een externe harde schijf - waar je genoeg ruimte hebt om de image op te slaan. Het imagebestand wordt ongeveer net zo groot als de partitie waarop je Windows XP op je oude computer hebt geïnstalleerd.

Druk nu twee maal op de knop 'Next' en vervolgens op 'Finish'. VMware vCenter Converter gaat nu meteen beginnen met het exporteren van de image. Dat kan wel een paar uur duren, dat is afhankelijk van de grootte van de image.

Stap 2: VMware Player installeren op je Windows 7- of 8-machine
Om straks de virtuele Windows XP-versie onder je huidige Windows 7- of 8-systeem te kunnen gebruiken, heb je de VMware Player nodig. Dit is als het ware de 'afspeelsoftware' waarmee je een virtuele computer binnenin Windows kunt draaien. In dit artikel kiezen we voor versie 6.0 van VMware Player, omdat we bij het maken van de image in vCenter Converter ook voor die versie hebben gekozen. Bovendien is dit ook de meest recente versie van de Player.

VMware Player kun je hier downloaden op je Windows 7 of Windows 8-computer. Ook handig: er zijn Linux-versies van de player beschikbaar. De software is binnen een paar minuten geïnstalleerd, tijdens de installatie hoef je verder niets in te stellen.

Nadat de VMware Player is geïnstalleerd, kun je je Windows XP-image gebruiken onder Windows 7 of 8. Koppel - als het maken van de image onder XP is voltooid - de externe harde schijf los van je XP-computer en sluit deze aan op de machine waarop je zojuist VMware Player hebt geïnstalleerd.

Stap 3: Image importeren op je Windows 7- of 8-computer
Je kunt de image van XP in principe direct gebruiken vanaf de externe harde schijf, maar beter is het om de imagebestanden te kopiëren naar een aparte map op de fysieke harde schijf van je Windows 7- of 8-computer.

Start vervolgens de VMware Player op en kies in het menu voor Player | File | Open. Blader nu naar de imagebestanden en open het bestand met de extensie vmx.

Het importeren van het bestand kan enkele minuten duren, de software moet de gegevens eerst even inlezen. Na verloop van tijd wordt de image herkend en verschijnt er in het hoofdscherm van VMware Player een extra virtuele computer.

Stap 4: Windows XP starten
Selecteer nu de nieuwe Windows XP-computer binnenin VMware Player en druk op de afspeelknop. Je oude Windows XP-systeem wordt nu virtueel gestart onder Windows 7 of Windows 8. Let wel: omdat Windows XP in feite nu op een nieuwe computer wordt gestart, zal XP dat merken en de opstartprocedure wat langer duren. Ook zal XP in de meeste gevallen trachten om nieuwe stuurprogramma's te installeren. Ook bestaat de kans dat XP opnieuw moet worden geactiveerd vanwege de wijzigingen in de hardware.

Windows XP zal vervolgens verdergaan met het detecteren van de hardware. Hierdoor kan het voorkomen dat je even tijdelijk geen toegang hebt tot je netwerk of internet, omdat bijvoorbeeld het stuurprogramma van je netwerkkaart nog niet is herkend.

Je kunt nu gebruik maken van je virtuele Windows XP-omgeving onder Windows 7 of 8. Nog een groot bijkomend voordeel is dat je Windows XP-machine nu razensnel is: omdat alles virtueel wordt aangestuurd, heb je geen last van een trage harde schijf of videokaart: de systeemeisen van je eigen computer zijn de grootste bottleneck.  

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Tips en Trucs, Algemeen

Tags: