abonneren

Windows Vista vandaag precies één jaar

Reden voor Microsoft om terug te blikken en om met wat cijfers te zwaaien. Zo zegt het bedrijf dat er wereldwijd meer dan 100 miljoen licenties verkocht zijn en dat er in Nederland bijna 1,5 miljoen gebruikers zijn.Daarmee is Vista, aldus Microsoft, twee keer zo snel in gebruik genomen als voorganger Windows XP.

Dat veel mensen problemen hebben met Vista moge duidelijk zijn- we refereren nog even aan de Consumentenbond, die in augustus een speciaal meldpunt opzette en binnen vier weken tijd 4200 uitgewerkte klachten van consumenten over het OS kreeg. Ook DigiProfs, een landelijk netwerk van computersupport bedrijven met het keurmerk Computerhulp Ok, onderschrijft die mening. In oktober nog was bij deze organisatie maar liefst 27% van alle aanvragen voor computerhulp-aan-huis gerelateerd aan problemen met Vista.


Ook Microsoft ontkent deze problemen niet, alleen zijn er volgens hen veel mínder klachten. Het bedrijf zelf heeft 2400 vragen gekregen. De meeste vragen lagen op het gebied van hardware (46 procent), gevolgd door netwerkvragen (31 procent) en softwarevragen (23 procent).

Microsoft wijst ook nog even op een rapport van de onafhankelijke beveiligingsexpert Jeff Jones. Daaruit blijkt dat Windows Vista had in dit eerste jaar veel minder beveiligingslekken had voorganger Windows XP, Mac OS X 10.4 en het Linux-besturingssysteem Ubuntu.

Hoeveel verjaardagen Vista nog vieren zal, is onduidelijk. De geruchten over een opvolger die in 2009 verschijnt zijn sterk. Microsoft zelf ontkent dat en zegt dat de ontwikkeling van een nieuwe versie van Windows nog minstens drie jaar gaat duren.

Geschreven door: Annemarie Korevaar op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Laatste reactie