abonneren

Windows Vista Service Pack 1: gemengde gevoelens

De wereld wacht met spanning op Vista's eerste Service Pack, SP1. Microsoft heeft beloofd niet alleen bugfixes maar ook prestatieverbeteringen door te voeren. Hoewel SP1 nog niet te downloaden is, is het wel al verstuurd naar testers en systeembouwers en is er dus al iets over te zeggen.De grote vraag is natuurlijk: hoe presteert Vista mét SP1 tegenover Vista zonder SP1, wanneer we kijken naar de systeemprestaties. Een eerste test van CNET laat nogal gemengde resultaten zien: in sommige gevallen zijn de prestaties een stuk beter, in andere gevallen een stuk minder.
Uiteindelijk, zo leidt de conclusie, zullen mensen maar weinig verschil merken na het installeren van SP1. Vooral gebruikers die netjes hun Windows-installatie up-to-date houden via Windows Update hebben eigenlijk alle fixes al in huis. Het grootste voordeel dat SP1 dan nog biedt is dat veel third party drivers vernieuwd zijn, wat handig is bij het aansluiten van nieuwe hardware.

Kijken we wat beter naar de onderzoeksresultaten van CNET dan zien we de grootste verschillen bij het kopiëren van bestanden. Met Windows Vista SP1 is het cachen van bestanden, zoals dat ook bij XP gebeurde, weer in volle glorie hersteld. In de meeste gevallen leidt dat tot veel snellere kopieeracties. Bij het kopiëren naar externe apparaten, zoals usb-drives, laat SP1 juist steken vallen. Er blijkt ergens een bug op te treden, volgens Microsoft wordt er al naarstig gezocht naar de oorzaak. Het prestatieverlies bij het kopiëren naar externe drives is enorm: 40 tot 50 procent.

DailyTech

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: