abonneren

Windows 7 Starter populairder dan gedacht

Voor de introductie van Windows 7 waren de meeste oem-fabrikanten nog kritisch over de 'beperkte' Windows 7 Starter Edition, maar inmiddels blijkt deze versie (samen met XP) razend populair. Windows 7 Starter vindt vooral zijn weg naar netbookjes, precies wat Microsoft in gedachten had.Fabrikanten mogen tot oktober 2010 Windows XP blijven installeren op netbookjes. Dat wordt dan ook nog ruimschoots gedaan, maar Windows 7 Starter Edition doet een gooi naar de troon.
Ondanks dat Windows XP-netbookjes zo'n 20 euro goedkoper zijn dan Windows 7 Starter Edition-netbookjes, is er vanuit de consument wel degelijk vraag naar het nieuwe besturingssysteem.

Dell biedt voor al zijn modellen de keuze tussen XP of Windows 7, Toshiba en HP leveren alleen nog Windows 7 (voor Windows XP moet je bij de Compaq-netbooks zijn). Acer biedt XP op de instapmodellen, Windows 7 Starter op de middenmoot en Windows 7 Home Premium op de duurste netbooks. Hetzelfde geldt voor Samsung. Alleen Asus houdt het voorlopig nog op Windows XP.

Aanvankelijk zou de Starter Edition een kunstmatige beperking krijgen: er zouden maar drie applicaties tegelijkertijd kunnen draaien. Deze beperking is voor de introductie geschrapt. De huidige beperkingen zijn vooral kunstmatig: zo wil Microsoft niet dat Starter Edition geleverd wordt op apparaten met een scherm groter dan 10,2 inch, een harde schijf groter dan 250 GB of een solid state groter dan 64 GB. Ook moet de processor slechts één processorkern hebben en niet sneller dan 2 GHz draaien. De enige functionele beperking van Windows 7 Starter Edition is dat de Aero Glass-interface niet ondersteund wordt, maar dit is op netbookjes sowieso niet relevant.

Webwereld

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: