abonneren

Windows 7 krijgt 'groene' p2p-dienst

Windows Vista bevat al p2p-technologie, Teredo genaamd, maar in de volgende versie van Windows wordt deze technologie flink uitgebreid met 'metered connections', gedistribueerde hashtables en volgens Microsoft wordt de dienst ook 'groen'.Aanvankelijk werden peer-to-peer (p2p)-technieken gebruikt om op efficiënte wijze illegale muziek en films over netwerken te verspreiden, zoals bij Napster en eDonkey. Inmiddels wordt de techniek steeds vaker voor legale doeleinden gebruikt, zoals bij de online verkoop van films door studio's en het leveren van content aan games.
Ook zal p2p steeds vaker als advertentieplatform gebruikt gaan worden.

Het hele netwerk rondom de Xbox 360 is al ontworpen volgens p2p-principes: in Halo 3 werkt de Xbox 360 als een soort p2p-hub om spelers op elkaar aan te sluiten, net als bij traditionele p2p-diensten. De communicatie vindt vervolgens plaats over het Xbox Live-netwerk.

Teredo is door Microsoft in 2003 ontworpen en standaard in Vista toegevoegd. De dienst had als doel ipv6-netwerkverkeer langs een ipv4-firewall te loodsen. Bij Windows Server 2008 werkt Teredo juist als p2p-bridge over de firewall heen. Ook dit kan gezien worden als p2p-verkeer.

In Windows 7 maakt Microsoft de p2p-techniek 'groener': wanneer een pc in een p2p-netwerk is opgenomen kan er gebruik gemaakt worden van power management. De pc gaat in slaapstand en wordt wakker gemaakt wanneer de p2p-dienst het vereist. Op deze manier hoeft de pc niet constant aan te staan en kan er veel energie bespaard worden. Dankzij 'metered connections' kan precies bijgehouden worden hoeveel dataverkeer er plaatsvindt en dankzij distributed hash tables (dht) wordt de p2p-dienst een stuk schaalbaarder wanneer het aantal nodes (computers in een p2p-netwerk) enorm toeneemt.

BetaNews

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Nieuws headlines

donderdag 25 januari

dinsdag 16 januari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord