abonneren

Windows 10 Enterprise straks als abonnement af te nemen

Windows 10 krijgt in de toekomst toch een abonnementsvorm. 'Vanaf de herst' kunnen Enterprise-gebruikers in ieder geval in Amerika een abonnement nemen voor 7 dollar per maand om het besturingssysteem te gebruiken. Daarmee bevestigt Microsoft dat er inderdaad een dergelijk verdienmodel voor het besturingssysteem komt.

Windows 10 bestaat nu als gratis upgrade voor bestaande gebruikers van Windows 7 en 8, ook voor zakelijke gebruikers. Vanaf deze zomer (2 augustus om precies te zijn) verloopt de mogelijkheid voor de gratis upgrade echter. Gebruikers moeten dan betalen om Windows 10 te gebruiken.
 

Van eenmalige aankoop naar abonnement

Aanvankelijk zei Microsoft altijd dat gebruikers eenmalig een bedrag moesten betalen van rond de 100 of 200 euro (voor respectievelijk een Home- of Professional-licentie), maar nu wil het bedrijf ook een abonnement gaan aanbieden.
 

Alleen Enterprise

Dat is voorlopig alleen mogelijk vor Windows 10 Enterprise-gebruikers, de zakelijke klanten van het bedrijf. Die doelgroep betaalt nu ook al vaker dan gemiddeld een abonnement op Office 365 of de cloudserver dienst Azure. Waarschijnlijk gaat het om een test om te zien of een abonnementsvorm aanslaat.
 

E3-licentie

Systeembeheerders betalen straks 7 dollar per maand per gebruiker voor een Enterprise-licentie. Het gaat om een E3-licentie, met daarin Windows Defender Advanced, en een Office 365-licentie met Enterprise Mobility en Security.
 

Ook voor consumenten?

Microsoft lijkt daarmee voor het eerst te bevestigen dat er een abonnementsvorm komt. Er werd wel altijd gespeculeerd dat het verdienmodel voor het nieuwe OS op abonnementsbasis zou gaan komen, aangezien Microsoft Windows 10 "as a service" wil aanbieden. Of de abonnementen straks ook uitgerold worden voor Home-gebruikers, is nog niet bekend.

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: Windows, windows 10 enterprise