abonneren

''WiMax-standaard is een ramp''

Volgens de Australische internetprovider Buzz Broadband is de wimax-standaard een complete flop. Volgens Buzz Broadband kampt de standaard met zoveel problemen dat het onmogelijk is de techniek in de praktijk in te zetten. Het bedrijf maakt er dan ook geen gebruik meer van.Wimax is een techniek die bedoeld is om wifi-signalenover een enorm groot gebied met hoge snelheden te verspreiden, waardoor het (op termijn) een vervanger voor asdl en kabelinternet zoumoeten worden.
Het Australische Buzz Broadband wilde de draadloze techniek inzetten om zijn klanten via voip te laten bellen, maar is daarbij op zoveel problemen gestuit dat het nu gebruik maakt van een bewezen mobiele datastandaard (td-cdma).

Buzz Broadband claimt dat de doorvoersnelheid op meer dan twee kilometer afstand van de zendmast dramatisch keldert. Binnenshuis geldt dit al bij een afstand van meer dan 400 meter tot de zendmast. De latency (vertraging van het signaal) zou veel te hoog zijn en de verbinding te instabiel, waardoor er in de praktijk niet met de techniek valt te werken.

Niet iedereen denkt overigens zo over wimax. Buzz Broadband kreeg te horen dat het verouderde apparatuur gebruikt zou hebben en dat het een te kleine speler is om conclusies te kunnen trekken over de betrouwbaarheid van wimax. Volgens de leverancier van de wimax-apparatuur zou Buzz Broadband 'te weinig geld' hebben om een betrouwbaar functionerend netwerk te bouwen. Toch zijn er inmiddels ook bedrijven gevonden die de claims van Buzz Broadband ondersteunen: de gebruikte 3.5 GHz-frequentie zorgt volgens hun inderdaad vooral binnenshuis voor ontvangstproblemen.

Tweakers.net

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Laatste reactie