abonneren

Wikipedia passeert mijlpaal 10 miljoen mediabestanden

Op zaterdag 16 april 2011 bereikte Wikimedia Commons, het media-archief van Wikipedia, de mijlpaal van tien miljoen mediabestanden. Deze bestanden worden onder meer gebruikt om de populaire online encyclopedie Wikipedia te illustreren.

Wikimedia Commons werd in 2004 als centraal archief voor mediabestanden opgericht. Hierdoor kunnen mediabestanden gemakkelijker op de verschillende taalversies van Wikipedia gebruikt worden. In 2006 bevatte Wikimedia Commons al één miljoen bestanden, in 2009 vijf miljoen.

Het media-archief heeft vanaf 2008 een grote groei doorgemaakt. Deze groei is vooral te danken aan samenwerkingen met instituten voor cultureel erfgoed. In Nederland zijn er dergelijke samenwerkingen onder andere met het Tropenmuseum, het Nationaal Archief, het Amsterdam Museum en het Instituut voor Beeld en Geluid.

Ook stimuleert Wikimedia Nederland vrijwilligers om zelfgemaakte foto's te doneren. Een voorbeeld hiervan is de fotowedstrijd "Wiki Loves Monuments", die in september 2010 12.500 foto's van rijksmonumenten opleverde. "Wiki Loves Monuments" gaat in 2011 in meer dan tien Europese landen van start.

Alle bestanden op Wikimedia Commons zijn "vrij": dat houdt onder meer in dat iedereen de bestanden gratis mag gebruiken. Soms zijn daar voorwaarden aan verbonden, zoals het vermelden van de naam van de auteur.

Geschreven door: Martijn Verkuil op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Nieuws headlines

woensdag 28 februari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord