abonneren

Wikipedia laat informatie medicijnen weg

Wikipedia is een handige website om informatie te achterhalen en kennis op te doen, maar u kunt het maar beter niet gebruiken voor uw medische problemen. Dit zegt de Amerikaanse dokter Kevin Clauson.Clauson en enkele van zijn collega's vonden veel fouten toen ze de Wikipedia-pagina's van 80 medicijnen controleerde. De pagina's gaven niet alleen foutieve informatie maar lieten ook cruciale informatie weg. Bijvoorbeeld dat het medicijn Arthrotec (diclofenac and misoprostol) ervoor kan zorgen dat zwangere vrouwen een grotere kans op een miskraam hebben.
Volgens de dokter kan Wikipedia gevaarlijk zijn voor mensen indien ze blindelings vertrouwen op de informatie op de online encyclopedie en niet hun huisarts om raad vragen.

Clauson besloot een onderzoekje te doen naar de informatie op Wikipedia nadat hij zag dat steeds meer patiënten op het internet zoeken naar informatie over medicijnen die zonder recept kunnen kopen bij de apotheek. Wikipedia-pagina's verschijnen vaak bovenaan de zoekresultaten op Google.

De dokter vergeleek de informatie op Wikipedia met die op de gratis medische website Medscape Drug Reference (MDR). MDR gaf antwoord op 82,5 procent van de vragen die Clauson opzocht, terwijl hij op Wikipedia maar een antwoord vond op 40 procent van zijn vragen. De antwoorden op Wikipedia waren ook minder compleet. Hoewel Wikipedia geen verkeerde feiten geeft, ontbreekt er wel essentiële informatie. Het niet vermelden van informatie is volgens Clauson bijna net zo gevaarlijk als het verkeerd vermelden van informatie.

Clauson heeft van vertegenwoordigers van grote medische fabrikanten gehoord dat ze informatie op Wikipedia verwijderen waar gewaarschuwd wordt voor vervelende of gevaarlijke bijverschijnselen.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Laatste reactie