abonneren

Wikipedia heeft wereldwijd 10 miljoen artikelen

Wikipedia was gelijk na de lancering op 15 januari 2001 een doorslaand succes. De online encyclopedie groeiend met een ongekende snelheid. Aan het eind van het eerste jaar hadden gebruikers wereldwijd meer dan 20.000 artikelen in 18 talen geschreven.Zowel het aantal berichten als de hoeveelheid talen waren indrukwekkend. Aan het eind van 2003, twee jaar na de lancering, stonden er artikelen in meer dan 46 talen op de site. Het is nu 2008 en er staan er artikelen in totaal 255 verschillende talen online. Maar het indrukwekkendste is toch wel het aantal van 10 miljoen artikelen wereldwijd.


De Wikimedia Foundation ziet dit getal als een belangrijke mijlpaal. Het 10 miljoenste artikel werd gepubliceerd op de Hongaarse versie van Wikipedia en ging over Nicholas Hiliard (Engelse versie), een Engelse goudsmid en schilder uit de 16de eeuw.

Hoewel er artikelen in 255 verschillende talen op de online encyclopedia staan, zijn niet alle talen evenredig vertegenwoordigt. Er zit dus nog genoeg groei in Wikipedia. De meeste artikelen zijn geschreven in de Engelse taal, gevolgd door Duits, Frans, Pools, Japans, Italiaans, Nederlands, Portugees, Spaans en Zweeds.

In het persbericht over de mijlpaal geeft de Wikimedia Foundation ook wat interessante informatie over de nauwkeurigheid van de informatie op de site. Volgens een artikel in het Duitse blad Stern in december vorig jaar was de Duitse versie van Wikipedia nauwkeuriger, completer en actueler dan de toonaangevende Brockhaus-encyclopedie.

Uit een onderzoek door de Hewlett Packard Information Dynamics Laboratory in april 2007 bleek dat de beste artikelen op de Engelse Wikipedia diegene waren die het meest bewerkt werden en door de meeste mensen. Hewlett Packard concludeert dat de kwaliteit van de artikelen en het aantal bewerkingen bewijzen dat Wikipedia werkt als een instrument om samen te werken aan objectieve berichtgeving.

Gefeliciteerd Wikipedia en op naar de 20 miljoen artikelen!

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie