abonneren

WhatsApp rolt nieuwe belfunctie uit

WhatsApp is begonnen met de uitrol van zijn langverwachte belfunctie. Die is echter nog lang niet voor iedereen bruikbaar, maar je kunt er wel alvast een voorproefje van bekijken.

De eerste tekenen van zo'n belfunctie kwamen naar voren via een Reddit-gebruiker. Die vond de functie ineens in zijn app nadat hij die opnieuw had gedownload. De functie werkt echter lang niet bij iedereen, en gebruikers die de belfunctie wel zien kunnen er in de praktijk nog niets mee.

Op de PCM-redactie kregen we de belfunctie na een tijdje wel te zien. Er verschijnen dan boven de lijst met chats 3 menu-opties, waaronder de belfunctie.Als je op de belfunctie klikt krijg je een korte uitleg te zien, waar staat dat je contacten kunt bellen door ze te selecteren in je contactenlijst. Die blijft bij ons echter leeg, waardoor we de functie nog niet kunnen testen.Je kunt proberen de belfunctie zelf op te roepen. Voorlopig lijkt het erop dat dat alleen op Android werkt. Je moet de nieuwste versie van de app downloaden vanaf de website, WhatsApp.com/Android (zorg dat je in je instellingen aan hebt staan dat je apps van derde partijen kunt installeren!).

Als de belfunctie niet werkt, kun je nog proberen die handmatig op te roepen via een terminal. Daarvoor moet je telefoon wel ge-root zijn. Schrijf in de terminal (met admin-rechten) de volgende command:

am start -m com.whatsapp/com.whatsapp.HomeActivity

Let erop dat Home.Activity met hoofdletters is! Als je dit command hebt ingevoerd, zou WhatsApp automatisch moeten starten, inclusief de belfunctie. Je moet dit commando elke keer invoeren als je de belfunctie wil gebruiken, voorlopig in ieder geval.
 

Alfa-build

Alles wijst erop dat het gaat om een erg vroege build. Het werkt maar bij een handjevol gebruikers, en zelfs bij hen werkt het nog niet optimaal.
 

Uitnodigingen

Volgens sommige Redditors werkt de functie op basis van een soort uitnodigingssyteem, waarbij je de functie alleen kunt gebruiken als je wordt gebeld door een andere gebruiker. Wij wisten de functie echter op te roepen door de nieuwste versie te downloaden en wat te rommelen in een terminal op onze smartphone.
 

Toekomstmuziek

Er gaan al langer geruchten dat WhatsApp een belfunctie wil uitrollen. Daarbij zou je met andere WhatsApp-gebruikers gratis kunnen bellen via je internetverbinding. Aangezien WhatsApp 9 miljoen gebruikers heeft in Nederland, kun je daar veel baat bij hebben. Toch laat de functie al een behoorlijke tijd op zich wachten en blijft het daarover stil bij WhatsApp. We houden dus voor je in de gaten hoe dit verloopt!

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: whatsapp pc, whatsapp desktop, whatsapp op pc