WhatsApp rolt eind-tot-eind-encryptie uit voor alle chats

WhatsApp voegt volledige versleuteling toe in alle chats. Daarmee zijn gesprekken tussen iOS- en Android-gebruikers en groepsgesprekken volledig beveiligd. WhatsApp gebruikt daarvoor de versleuteling van Open Whisper Systems, die ook wordt gebruikt voor de chat-app Signal.
De nieuwe encryptie werd dinsdagavond doorgevoerd. WhatsApp werkt al een tijdje aan volledige versleuteling van alle berichten, maar had dat tot nu toe nog niet overal ingesteld.

Overal

Voorheen werkte WhatsApps beveiliging alleen op iOS, maar dat was niet compatibel met Android-apparaten. Nu zijn ook daar de chats beveiligd, net als op kleinere platformen als Windows Phone en Blackberry. Niet alleen chats zijn versleuteld, maar ook foto's, video's en documenten.

De encryptie is gebouwd door Open Whisper Systems, dat ook de encryptie maakt voor de beveiligde chat-app Signal. WhatsApp werkt al langer met dat bedrijf samen voor versleuteling.

Extra veilig

Met de eind-tot-eind-encryptie is WhatsApp in één klap één van de veiligste chat-apps die er zijn. Een gesprek is namelijk alleen te lezen door de verzender en de ontvanger die de sleutel hebben. Berichten die worden onderschept of opgeslagen kunnen zelfs door WhatsApp niet worden gelezen. Toch zijn critici ook skeptisch over de beveiliging. Die is namelijk niet volledig open source en dus niet te controleren. Bovendien wordt nog steeds je adresboek naar WhatsApp gestuurd - dat bovendien inmiddels eigendom is van Facebook.

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: whatsapp, encryptie, versleuteling