abonneren

Wetsvoorstel meldplicht datalekken

Het ministerie van Economische Zaken heeft een wetsvoorstel gepubliceerd dat organisaties verplicht om datalekken te melden.

Dit wetsvoorstel betreft een voorgenomen wijziging van de Telecomwet. Er wordt al heel lang over wetswijzigingen in dit verband gesproken, maar nu is er eindelijk een voorstel ter consultatie vrijgegeven. Iedereen mag Staatsecretaris Teeven advies geven over de inhoud van dit wetsvoorstel.

Het wetsvoorstel is volgens de organisatie Bits of Freedom, die opkomt voor onze digitale rechten, heel belangrijk. Het gaat namelijk om wat een organisatie doet wanneer het ontdekt dat het de controle over gegevensbestanden is kwijtgeraakt. Een meldplicht moet de argeloze digitale burger in staat stellen zichzelf te beschermen tegen de gevolgen van zo’n lek. Alleen als je gewaarschuwd wordt, kun je bijvoorbeeld je rekening blokkeren, een wachtwoord veranderen of andere maatregelen nemen.

In het huidige wetsvoorstel is iemand die persoonsgegevens verwerkt en daarover de controle verliest, verplicht om melding te doen bij het College bescherming persoonsgegevens (Cpb) en bij degene wiens gegevens gelekt zijn. De wet bepaalt hoe dit in zijn werk dient te gaan. Het nalaten van een melding kan leiden tot een boete van 200.000 euro.

Bits of Freedom lijkt redelijk ingenomen met het huidige voorstel en geeft aan zeker aan de komende discussie over het wetsvoorstel deel te nemen.

 

Geschreven door: Ger Elskamp op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: