Wetenschappers TU Delft slaan data op schijf op nanoniveau op

Wetenschappers van de TU Delft hebben een opslagschijf gemaakt die op nano-niveau werkt. De data staat opslagen op individuele atomen, waardoor er op een gebied van een vierkante centimeter 80 terabit kan worden opgeslagen.

Dat laat de universiteit weten. Volgens de wetenschappers past er ruim 500 keer meer informatie op de schijf dan op bestaande harde schijven.
 

Nullen en enen

De onderzoekers maakten gebruik van chlooratomen, die op een oppervlak van koperatomen liggen waardoor er meerdere combinaties te maken zijn om data neer te leggen. Ieder atoom kan daarmee een 0 of 1 weergeven.
 

Microscopisch

Die zijn vervolgens af te lezen met een microscopisch kleine naald, die de atomen kan verschuiven. Het probleem is wel dat dat voorlopig alleen nog in een vaccuüm, met een temparatuur van -196 graden.
 

Minimumtemperatuur

Het is niet de eerste keer dat er wordt geëxperimenteerd met het opslaan van data op individuele atomen. Dat deed bijvoorbeeld IBM al in de jaren 90, maar daarvoor was wel praktisch het absolute nulpunt nodig. Het is relatief veel makkelijker om tot -196 te koelen.

In de toekomst willen de onderzoekers proberen de opslag op andere materialen en elementen toe te passen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten