Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord
abonneren

Wetenschappers TU Delft slaan data op schijf op nanoniveau op

Wetenschappers van de TU Delft hebben een opslagschijf gemaakt die op nano-niveau werkt. De data staat opslagen op individuele atomen, waardoor er op een gebied van een vierkante centimeter 80 terabit kan worden opgeslagen.

Dat laat de universiteit weten. Volgens de wetenschappers past er ruim 500 keer meer informatie op de schijf dan op bestaande harde schijven.
 

Nullen en enen

De onderzoekers maakten gebruik van chlooratomen, die op een oppervlak van koperatomen liggen waardoor er meerdere combinaties te maken zijn om data neer te leggen. Ieder atoom kan daarmee een 0 of 1 weergeven.
 

Microscopisch

Die zijn vervolgens af te lezen met een microscopisch kleine naald, die de atomen kan verschuiven. Het probleem is wel dat dat voorlopig alleen nog in een vaccuüm, met een temparatuur van -196 graden.
 

Minimumtemperatuur

Het is niet de eerste keer dat er wordt geëxperimenteerd met het opslaan van data op individuele atomen. Dat deed bijvoorbeeld IBM al in de jaren 90, maar daarvoor was wel praktisch het absolute nulpunt nodig. Het is relatief veel makkelijker om tot -196 te koelen.

In de toekomst willen de onderzoekers proberen de opslag op andere materialen en elementen toe te passen.

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: tu, delft

Nieuws headlines

donderdag 30 november

donderdag 09 november

Laatste reactie