abonneren

Wetenschappers ontwikkelen kankerbestrijdende nano-bots

Onderzoekers van de Universiteit van Californië hebben een aantal nanobots gebouwd die in het menselijk lichaam kanker kunnen opsporen en bestrijden. De microscopisch kleine robotjes worden in het lichaam geplaatst en zoeken daar kwaadaardige cellen op.

Nanotechnologie is een relatief nieuwe en onbekende vorm van robotica, maar de onderzoekers denken dat het een goede aanpak kan kanker kan zijn. De nanobotjes zijn slechts 0,000002 groot.

Kanker-opsporende module

De onderzoekers wisten een module in de nanobots te installeren die kankercellen in het lichaam kan onderscheiden van gewone cellen. Ook kunnen de nanobots een kankerbestrijdende stof injecteren in de cellen, maar dan alleen in de cellen die kwaadaardig zijn, zodat de rest van het lichaam onaangetast blijft.

Specfieke chemotherapie

Het gaat daarom in feite om een heel specifieke vorm van chemotherapie. De onderzoekers gaan eerst zelf kijken naar waar de tumoren zitten, via bijvoorbeeld een MRI-scan, en sturen daar de nanobotjes op af.

Beginfase van onderzoek

Het onderzoek zit nog in een vroeg stadium, en is bovendien erg duur om uit te voeren. Er zijn nog niet veel laboratoria die zich bezig houden met nanotechnologie, en de techniek staat nog in de kinderschoenen. De onderzoekers hopen met deze eerste bevindingen vervolgonderzoek te kunnen doen.

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: Nano, nanotechnologie