abonneren

Wet van Moore blijft gelden

De wet van Moore stamt uit 1965. Er sinds die tijd veel veranderd in de chipindustrie. Het verkleinen van de transistorgrootte alleen volstaat niet meer voor de ontwikkeling van de volgende generatie geïntegreerde schakelingen.
Toch is er nog geen teken dat er een einde komt aan de schaalverkleining en dus aan de wet van Moore.

Intels ontwikkelafdeling bij monde van Mark Bohr, is ervan overtuigd dat de wet van Moore de komende jaren onverkort zal blijven gelden. Wel verandert de uitwerking die daar voor nodig is en dat is goed voor de gebruikers, aldus Bohr.  Alleen het verkleinen van de afmetingen van de componenten op een geïntegreerde schakeling is niet meer genoeg. De ontwikkelaars moeten daarnaast constant op zoek naar nieuwe materialen en structuren om zowel schaal, dichtheid, prestaties als energiegebruik aan de verwachtingen te laten voldoen. Voor het eerst gebeurde dit bijvoorbeeld in 1999 toen Intel de aluminium verbindingen verving door sporen van koper. En ook daarna zijn er diverse technologieveranderingen nodig geweest om de steeds kleiner wordende spoorbreedte de baas te worden.

Intels huidige 32-nanometertechnologie is precies twee jaar na de eerste 45-nanometereproducten uitgekomen in 2009. De ontwikkeling aan Intel's 22-nanometertechnologie verloopt volgens planning en deze zal eind 2011 productierijp zijn. Details worden door Intel niet bekend gemaakt, maar voor het 22 nm fabricageproces heeft Intel diverse nieuwe transistor- en verbindingstechnologieën in petto. Niet alles wat er wordt bedacht door de researchers haalt het eindproduct, maar de goede ontwikkelingen wel.

De focus van de ontwikkelingen is een beetje veranderd, van hogere kloksnelheden naar efficiënt energiegebruik. Maar de uitdaging om aan de wet van Moore te blijven voldoen, is bij de ontwikkelingen een grote stimulans volgens Bohr.

De wet van Moore zoals die in 1965 is beschreven, voorspelt dat het aantal componenten op een chip ieder jaar verdubbelt. Ook voorspelde Moore dat dit nog minstens voor 10 jaar zal gelden. Tot nu toe heeft deze wet het al 45 jaar volgehouden en het einde is volgens Intel dus nog niet in zicht.

Bron: Intel

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie