abonneren

Wereldwijde verkoop pc's gedaald met 7,1 procent

De wereldwijde verkoop van pc's is in het eerste kwartaal van dit jaar met 7,1 procent gedaald. Alleen de afnemende prijzen en de populaire netbooks zorgden ervoor dat de verkopen niet nog meer inzakten.Anders dan in andere jaren deed de Amerikaanse pc-markt het beter dan de wereldwijde pc-markt. In de VS daalde de verkoop van pc's maar met 3,1 procent. Analisten denken dat dit er op wijst dat de economie in de VS aan het aantrekken is en mogelijk op korte termijn uit de recessie komt. De totale verkoop van pc's kwam in 2008 uit op $243 miljard.

Het is niet bekend of met de daling van 7,1 procent de bodem van de markt is bereikt. Wat wel duidelijk is, is dat de consument in het huidige economische klimaat de goedkope netbooks prefereert boven de krachtigere, maar duurdere notebooks.

PC-gigant Hewlett-Packard zag de totale verkoop van zijn pc's in het eerste kwartaal stijgen met 2,9 procent. Het bedrijf kreeg hierdoor een marktaandeel van 20,5 procent. HP is nu groter dan Dell, die sinds 1999 de toppositie in de pc-markt in handen had. Dell bleef het slecht doen. Het aantal verkochte pc's nam in het eerste kwartaal af met maar liefst 16,7 procent. Dell voelt vooral de pijn in de zakelijke markt. Het totale marktaandeel van Dell daalde tot 13,6 procent. Hiermee staat Dell op de tweede plaats, onder HP maar boven Acer die een marktaandeel heeft van 11,6 procent. Lenovo en Toshiba staan op respectievelijk de vierde en vijfde plaats in de top vijf.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Laatste reactie