abonneren

Werchter festivalgangers gevolgd met bluetooth

Onderzoekers hebben bezoekers van het Rock festival in het Belgische Werchter gebruikt bij een experiment met bluetooth technologie. Via Bluetooth volgden ze de bewegingen van tienduizenden bezoekers wat moet leiden tot de ontwikkeling van nieuwe trackingapparaten.Een team van onderzoekers van de Universiteit van Gent denken dat dit onderzoek nieuwe navigatietoepassingen voor commerciële en beveiligingsdoeleinden mogelijk zal maken.

Voor het onderzoek hebben zij 36 bluetooth scanners op het festivalterrein en omgeving geïnstalleerd. Binnen een bereik van 30 meter volgen de scanners mobiele telefoons die bluetooth gebruiken.
Er was geen noodzaak ongerust te zijn over de privacy van deze telefoonbezitters. De onderzoekers volgen alleen mac-adressen, een identificatie die niet gekoppeld zijn aan persoonlijke gegevens als telefoonnummers.

Voor de onderzoekers is dit onder zoek een interessant praktijkgeval waar zij voor de eerste keer nieuwe technologie gebruiken om bewegende objecten te traceren en alle gegevens uit een echte praktijksituatie te kunnen halen.

Het onderzoeksteam doet onderzoek naar geografische informatie systemen zoals satellietnavigatie systemen en hoopt in staat te zijn realtime bewegende objecten te volgen.

Het volgen van bewegingen met bluetooth kan heel interessant worden voor bijvoorbeeld beveiligings doeleinden om verdachte bewegingen te detecteren of om evacuaties bij massabijeenkomsten te monitoren. Ook winkeliers zouden zo de bewegingen van klanten kunnen volgen.

Bron: Reuters

 

 

Geschreven door: Ger Elskamp op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Nieuws headlines

woensdag 28 februari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord