abonneren

Webstartups omarmen open-source om te overleven

Internetentrepreneurs omarmen nieuwe technologieƫn zoals cloud computing, open-source software en nieuwe programmeertalen om de recessie te overleven. Het wordt voor internetstartups steeds moeilijker om investeerders te vinden en daarom moeten ze goed op de centen letten om het hoofd boven water te houden. Veel internetstartups zoeken hun heil in goedkope clouddiensten, nieuwe en gratis programmeertalen en open-source software.
Door voornamelijk het internet te gebruiken om hun software te distribueren en te publiceren, kunnen de kleine bedrijven kosten besparen en hopelijk de recessie uitzitten.

Zakelijke investeringen namen in de VS in januari met 71 procent af. Analisten verwachten niet dat dit percentage op korte termijn omhoog gaat. Was de recessie drie jaar geleden gebeurd dan hadden de meeste internetstartups het niet overleefd. Door cloud computing kunnen de kleine bedrijven nu kosten besparen door hun software te laten draaien op externe data-servers. Hierdoor hoeven ze niet te investeren in dure infrastructuur.

Voordat er cloud computing was, moesten bedrijven de benodigde infrastructuur zelf aanschaffen. Een server van Sun Microsystems kost ongeveer $10.000 per stuk. Door een clouddienst als Amazon Web Services kan een bedrijf voor $50 zijn software binnen een uur online zetten en hebben draaien. Het hosten van streaming video komt neer op ongeveer $250 per maand. Analisten zijn bezorgd over de veiligheid van de data die op externe servers worden opgeslagen, maar economische voordelen wegen op dit moment zwaarder dan de veiligheidsrisico's.

Door over te stappen op gratis programmeertalen kunnen internetstartups ook hun hoofd boven water houden. Met een nieuwe programmeertaal als Ruby kunnen programmeurs sneller en beter applicaties ontwikkelen dan met een oudere programmeertaal als Java.

Veel internetstartups gebruiken alleen nog pc's om hun webapplicaties op te ontwikkelen. Door te kiezen voor een open-source besturingssysteem als Linux en open-source software als OpenOffice.org kunnen bedrijven hetzelfde werk verrichten in dezelfde tijd, maar tegen een fractie van de kosten dan wanneer ze commerciële software als Windows Vista en Microsoft Office hadden gebruikt.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie