abonneren

WebOS gedoemd te mislukken

Voormalige HP- en Palm-medewerkers klappen uit de school met de mededeling dat WebOS voor tablets dusdanig snel in elkaar geknutseld is, dat het onvoldoende kwaliteit bezit. Hiermee zou de mislukking van de op WebOS gebaseerde HP touchpad te verklaren zijn.

Door intensief gebruik te maken van webtechnologie, was WebOS zijn tijd vooruit. Het was door het ontwerp en het gebrek aan beschikbare technologie om daar invulling aan te geven, gedoemd te mislukken. Er waren simpelweg te weinig goede programmeurs om de ambities waar te maken.

Volgens de insiders heeft HP geprobeerd om op basis van het onvolwassen besturingsysteem van Palm het besturingsysteem voor de Touchpad in elkaar te zetten. WebOS is gebaseerd op Webkit. Volgens Paul Mercer de voormalige directeur van Palm, was de technologie simpelweg nog niet geschikt voor de ambitieuze doelstelling van Palm. Palm sleutelde, kort door de bocht, in negen maanden WebOS in elkaar. Toen dat uitkwam op de Palm Pre in juni 2009, was al duidelijk dat de prestaties zwaar tegenvielen.

HP kocht Palm voor 1,2 miljard met de belofte een revolutionair besturingsysteem in huis te halen waarmee het in een klap de achterstand op tablet-gebied kon inhalen. HP heeft honderden mensen ingezet om de ontwikkeling aan WebOS voort te zetten. WebOS zou op alle hardware ingezet worden. Ondanks al deze inspanning is het niet gelukt. De beste mensen met WebKit-ervaring waren al ingehuurd door Apple en Google die WebKit gebruiken voor hun browsers in iOS en Android. Nu heeft HP het besturingssysteem laten vallen.

Zelfs nu HP besloten heeft om van WebOS een opensource-project te maken, is de oorsprong van WebOS nog steeds een probleem, aldus Mercer. De technologie van WebKit is er nog steeds niet klaar voor.

Via: Neowin

 

Geschreven door: Ger Elskamp op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: