abonneren

Webloggers blokkeren Buma/Stemra middels plugins

Nederlandse webloggers die niet blij zijn met het Buma/Stemra-voorstel kunnen gebruik maken van een plugin voor hun weblog. Deze plugin verhindert dat de automatische crawler van Buma/Stemra het weblog doorzoekt op streaming media.Buma/Stemramaakt voor het doorzoeken van websites gebruik vande webcrawler van het bedrijf Teezir.
Door middel van een plugin wordt deze webcrawler om de tuin geleid. Inmiddels zijn er plugins voor Drupal en Wordpress; de Drupal-plugin heet de 'Buma/Stemra Blocker' (Bèr Kessels) en de Wordpress-plugin heet 'Block Buma Crawler' (Coen Jacobs). De plugins blokkeren de crawler op basis van ip-adressen.

Interessant is een uitspraak van Buma/Stemra, dat claimt in gesprek te zijn met Hyves. De organisatie wil dat Hyves de streaming rechten afkoop voor al zijn leden, zodat iedereen muziek op zijn profielpagina's kan blijven gebruiken. Hyves-oprichter Raymond Spanjar zegt echter niet van plan te zijn het beleid aan te passen. Het bedrijf is zeker niet meer in gesprek met Buma/Stemra.

Een online petitie tegen de Buma/Stemra-regeling is inmiddels al 7500 keer ondertekend. Ook de politiek is niet blij. Het CDA, de SP, de PvdA en GroenLinks hebben al hun vraagtekens gezet bij de voorgestelde plannen van Buma/Stemra. Het embedden van muziek wordt volgens deze partijen gezien als een vorm van linken, wat zou betekenen dat er geen geld over afgedragen hoeft te worden.

Webwereld

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: