Webdienst maakt van iedereen een microbankier

Het verstrekken van microleningen aan kleine bedrijven in de armste landen ter wereld begint grote vormen aan te nemen. De reden is dat steeds meer mensen ontdekken dat ze hun eigen mini Wereldbank kunnen beginnen. En u hoeft niet mega-rijk als Bill Gates te zijn om de bedrijven te helpen.De nieuwe online microleningendienst Kiva.org is zelfs zo populair dat het amper al de aanbiedingen voor leningen kan verwerken. Volgens eigenaar Premal Shah is zijn Kiva.org een soort Ebay voor microleningen.
Voorbeelden van kleine bedrijven die Kiva helpt, zijn een vrouw in Honduras die make-up verkoopt, een Cambodjaans weefbedrijf en een garage in Ghana.

Sinds de Bengaalse econoom Muhammad Yunus vorig jaar de Nobelprijs voor de Vrede won met het opzetten van de Grameen Bank is het aantal bezoekers van Kiva.org explosief toegenomen. "Van de ene op de andere dag was het aantal bezoekers op onze site verdubbeld," aldus Shah. Behalve de Nobelprijs voor Yunus was ook het nieuwe boekk ‘Giving' van Bill Gates reden voor de toegenomen interesse in microleningen. Shah heeft nu meer aanbieders van leningen dan bedrijven die een lening willen.

Volgens Shah verstrekken de gebruikers van Kiva.org gemiddeld aan vier bedrijven een lening voor een gemiddeld bedrag van $25 per bedrijf. Kiva heeft al ongeveer voor $11 miljoen aan leningen verstrekt. Shah hoopt de komende drie jaar voor in totaal $100 miljoen aan leningen te kunnen verstrekken. Kiva vraagt geen rente voor de leningen.

Net als grote geldschieters willen kleine geldschieters ook graag zien wat er met hun geld gebeurt. Kiva toont online de betalingsgeschiedenis van de bedrijven en artikelen van de eigenaren wat ze met het geleende geld hebben gedaan.

"Wat veel mensen opmerkelijk vinden, is dat ze geld terugkrijgen, omdat ze dit niet verwachten wanneer ze geld geven," aldus Shah. Ondanks dat microleningen meer op bankieren lijkt dan op donaties, krijgen veel mensen er toch het prettige gevoel van dat ze mensen hebben geholpen.


Website: www.kiva.org

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: