Windows Continuum is één van de meer indrukwekkende functies van Windows 10 Mobile. Het tovert je telefoon namelijk om naar een volwaardige pc. Hoe werkt dat precies? En wat is de bedoeling ervan? Dat leggen we je in dit artikel uit.

Let op: Dit is niet onze review over Windows Continuum. Die volgt volgende week, als we de feature wat langer aan de tand hebben kunnen voelen.

Windows 10 Mobile moet de brug worden tussen smartphones en desktops, een ambitieus doel dat Microsoft stelde toen het '1 miljard apparaten' naar Windows 10 wilde overzetten.
 

Omtoveren tot computer

Een belangrijke feature die dat voor elkaar moet krijgen is Continuum, dat van je telefoon een computer maakt, en andersom. Je doet dat door een telefoon met Windows 10 Mobile aan te sluiten op een beeldscherm, bijvoorbeeld een computermonitor. Windows 10 Mobile transformeert dan op het scherm tot een complete desktopomgeving. Er is een startmenu aanwezig, al is dat nét iets anders als het startmenu op de desktop. Het startmenu in Continuum is een exacte kopie van het startscherm van de Lumia, met een lijst met alle apps nog steeds an de rechterkant van het scherm.
 

Klassieke desktoponderdelen

Daarnaast heb je een bureaublad, en een taakbalk onderin. In die taakbalk zit een knop naar het startmenu, maar ook een knop waarmee je de slimme assistent Cortana kunt oproepen (als je je telefoon op een Amerikaanse regio zet).

© PXimport


 

Telefoon gebruiken

Een handige functie van Continuum is dat je je telefoon kunt blijven gebruiken, en dat die zelfs extra opties biedt. Als je een app zoals Mail open hebt staan op je desktop, kun je op je telefoon nog steeds sms'jes versturen of zelfs Facebook lezen. Er zijn zelfs apps waarbij je de camera van je telefoon kunt gebruiken als webcam, of zelfs waarbij je de telefoon als mousepad kunt gebruiken zoals op een laptop.

Het doel van Continuum is dat je je Windows 10-computer straks overal mee naartoe kunt nemen, en dat je niet meer afhankelijk bent van één apparaat. Je kunt dus op een telefoon aan een document of een presentatie werken, maar ook op een pc - en als je achter een bureau zit moet je de twee kunnen combineren.
 

Geen emulator

Continuum is geen simpele emulator. Daarmee zou je de ingewikkelde feature tekort doen. Het vergroot niet simpelweg de app van je telefoon naar een hogere resolutie, maar maakt daadwerkelijk een nieuwe applicatie.

Neem Word, dat er op Lumia-telefoons compleet anders uitziet dan op de desktop. Om ruimte op het beeldscherm te besparen zitten alle opmaakfuncties van Word Mobile onder een 'hamburgermenu', en kun je een speciale menubalk met document-specifieke opties oproepen vanaf de zijkant. Word op de desktop is daarentegen heel anders: Daar zitten alle opmaakfuncties onder verschillende tabbladen permanent aan de bovenkant van het scherm. Als je Continuum gebruikt, vergroot je telefoon de mobiele-app tot desktop-app. Op het grote scherm krijg je dan de tabbladen bovenaan, net als je op de gewone desktop-app zou hebben.

Zo ziet het er bijvoorbeeld uit als je Word opent via Windows Continuum. Je ziet dat het de app omtovert naar Word Mobile, wat je ook in de Store op de desktop vindt.

© PXimport


 

Edge

Er zijn veel voordelen van Continuum te bedenken, maar één van de belangrijkste daarvan is Edge. De browser kan namelijk op de desktop veel betekenen voor je productiviteit. Neem een app als Google Hangouts, waarvan er nog geen Windows 10-app is. Dat is vervelend, maar met Continuum geen probleem. Je gaat dan gewoon naar je browser toe en start Hangouts vanaf de site. Je kunt hetzelfde doen met Netflix. Daarvan is weliswaar gewoon een Windows-app, maar die is nog niet klaar voor Continuum. Je kunt Netflix echter ook in de browser draaien, wat hetzelfde resultaat oplevert.
 

Beschikbare apps

Op dit moment zijn er logischerwijs nog maar weinig apps die Continuum ondersteunen. De enige apps die op dit moment echt goed gebruik kunnen maken van Continuum zijn de officiële apps van Microsoft zelf: Office, de Film- en Muziek-apps, Edge, OneDrive... Er zijn tegelijkertijd net zoveel Windows-apps die nog níet met Continuum werken, en apps als Facebook al helemaal niet. Dat heeft er grotendeels mee te maken dat de functie pas sinds eind dit jaar bruikbaar is op bestaande Windows 10-telefoons, en dat oudere modellen Continuum niet ondersteunen - eerst maar eens kijken hoe de verkoop uitpakt.

© PXimport


 

Display Dock

Er zijn meerdere manieren om Continuum aan de gang te krijgen, maar de manier waar Microsoft zelf het meest mee pronkt is het 'Display Dock'. Dat is een kleine dongle die via usb kan worden aangesloten op je pc, en tegelijkertijd het apparaat waar het bedrijf zelf alle tech-demo's van Continuum laat zien. De Display Dock is een klein blokje met meerdere aansluitingen: Drie reguliere usb-poorten en één usb-C-poort, een hdmi-poort en een Display-poort. Die extra usb-poorten zijn bedoeld om een toetsenbord of muis aan te sluiten op je apparaat, maar je kunt er ook een usb-stick op aansluiten. De adapter past in je handpalm en is daarom makkelijk mee te nemen - moet je uiteraard niet vergeten 'em in je tas te stoppen...

Naast de adapter is het nog mogelijk om Continuum te gebruiken via Miracast, maar ook daarvoor heb je de Display Dock nog nodig. Je hoeft dan alleen niet meer de usb-kabel naar je telefoon te gebruiken.



© PXimport

Beschikbaarheid

Continuum werkt alleen op moderne nieuwe Windows 10-telefoons. Op dit moment zijn dat alleen nog de Lumia 950 en 950 XL geschikt om Continuum te ondersteunen.

Een telefoon moet minimaal op een Snapdragon 808-processor draaien, en dat hebben oude toestellen niet. Ook moderne toestellen moeten aan minimale systeemeisen voldoen, anders ondersteunen ze Continuum niet.
 

Potentie

Continuum heeft de potentie om erg groot te worden in de ingewikkelde wereld van smartphones versus desktops. Er zijn echter wel een paar valkuilen die de feature compleet onderuit kunnen halen. In de eerste plaats is er bijvoorbeeld de dongle, die je altijd bij je moet hebben als je iets nuttigs wilt doen met je telefoon. Bovendien is het Display Dock vrij prijzig (99 euro), dus is het maar de vraag hoeveel doorsnee smartphone-kopers Continuum zó belangrijk vinden dat ze die erbij kopen.

Bovendien is het succes van Continuum afhankelijk van het aantal applicaties dat ermee werken, maar dat is weer het klassieke kip-/ei-verhaal. Ontwikkelaars gaan er namelijk pas mee aan de slag wanneer er genoeg gebruikers zijn, en voor er genoeg Windows 10 Mobile-gebruikers zijn moeten dergelijke functies goed werken.

Continuum heeft de potentie om een praktische brug te slaan tussen mobiele apparaten computers, want de functie maar van een smartphone een volwaardige computer. Het zal afhangen van het aantal geschikte apps dat er straks beschikbaar komt, maar zelfs met de standaard Windows 10-apps is Continuum al één van de meest interessante features van Windows 10.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten