Wat sites als Twitch en YouTube doen tegen online trolls

Trolls, ofwel mensen die het grappig vinden om je online dwars te liggen, zijn overal te vinden op het internet. Dat kan zijn door je op een grappige manier belachelijk te maken, maar meestal is trollen een negatieve ervaring. Denk daarbij aan internetpesten, dat soms verregaande vormen aanneemt. Wat doen websites als YouTube en Twitch hier tegen?

Trolls zijn over het algemeen mensen die het internet een stuk minder gezellig maken. Als je een leuke foto op Instagram zet, maar iemand alleen maar nare dingen zegt die niet kloppen puur om jou op de kast te krijgen, dan word je internet-ervaring steeds negatiever. Over het algemeen laten de meeste websites het aan jezelf over om daarmee om te gaan, maar op websites waar trolling echt dagelijkse kost is, wordt gelukkig meer gedaan om de lelijkerds buiten de deur te houden.

Volgens psychologieprofessor Mark Griffiths zijn er drie redenen waarom mensen trollen: verveling, wraak en amusement. Waarom trolls beginnen met hun negativiteit, dat is heel verschillend. De een zal het doen uit frustratie, de ander om te experimenteren met hoe iemand reageert, maar het kan ook heel persoonlijk zijn. Misschien heeft iemand het niet zo op je, of heeft iemand simpelweg een heel sterke mening die hij of zij niet zo subtiel ventileert.

Bij beroemdheden is het bijvoorbeeld vaak jaloezie, zeker op een platform als Twitch waar gamers enorm veel geld kunnen verdienen door games te streamen. Juist omdat iemand het in zijn veilige omgeving thuis achter zijn laptop kan doen en daarbij vrij anoniem kan blijven, is trolling iets dat inherent is geworden aan het internet.

Zelfs als je zelf constant gepest wordt op werk of door je familie, dan kun je je toch machtig voelen door je “heldhaftig” te gedragen op het internet, wat meestal betekent dat je zelf dan ook anderen gaat pesten. Het doel is eigenlijk altijd hetzelfde. Trolls willen je het gevoel geven dat je niets waard bent.

Twitch is streng

Trollen kan ver gaan op het internet. Zo ervaren diverse Twitch-streamers dat trolls geld overmaken naar hun PayPal-accounts, om dit vervolgens weer terug te vorderen. Ook komt het veelvuldig voor dat trolls in de chat constant blijven praten en posten, waardoor de leuke, goede reacties bijna niet meer te lezen zijn.

Bovendien is de streamer bezig met zijn game, waardoor die niet ook nog die troll kan gaan blokkeren. Sommige streamers maken daarom gebruik van moderators die de troll voor hen kan laten blokkeren.

online trolls

© PXimport

Maar kan Twitch zelf niet iets doen aan die kwaadwillenden? Dat kan het, en daarin treedt het zelfs enorm streng op. Zo was het een korte periode niet mogelijk om met een nieuw account te livestreamen nadat een aantal trolls in een aanval op de site allemaal pornografie en illegale content uitzonden. Dit was in het gedeelte van de website dat is gereserveerd voor Valve’s game Artifact, dat overigens enorm slecht is ontvangen.

Trolls zijn dol op die negativiteit, waardoor ze het Artifact-gedeelte overnamen met contente die ongewenst (en verboden) is op het streamingplatform. Het antwoord daarop was dat ook mensen die voor het eerst wilden gaan streamen op hun nieuwe account dat moesten uitstellen. Twitch wil de gemeenschap veilig houden, wat het het soms ook moeilijk maakt voor niet-trollers.

Doorgaans vinden trolls het vooral geweldig om juist op streams van grote, succesvolle games en streamers de boel te verstieren. Dat ze nu juist ook in de wat minder veelbezochte gedeeltes van de website komen, die dus ook wat minder in de gaten worden gehouden, kan een groot probleem vormen voor Twitch. Zeker als aanvallen in groten getale komen, want dan is de ‘report’-knop (waarmee streamers losse trolls kunnen ‘verklikken’) niet langer voldoende.

YouTube en Twitter

YouTube treedt vanuit zichzelf minder hard op tegen trolls, maar dat is mede omdat het reactiesysteem nu eenmaal net even anders werkt. Daarnaast zijn er veel bedrijven die moderatie-tools aanbieden voor YouTube, waardoor je zelf de gereedschappen krijgt om trolls buiten de poort te houden. Zo kun je met zo’n moderation tool standaard antwoorden instellen wanneer iemand een bepaalde negatieve of trollende reactie achterlaat.

Ook kan de technologie specifiek op zoek gaan naar reacties met een negatief sentiment en deze verstoppen. YouTube zelf doet helaas wat minder aan trolls, omdat het zich meer richt op content creators die ongewenste video’s plaatsen. Hierdoor komt het meer op jezelf aan om je account leuk en informatief te houden in plaats van vol negativiteit en narigheid.

Een platform dat veel volgers heeft verloren door trolls en negativiteit, dat is Twitter. In een uitgelekte mail uit 2016 is te lezen dat voormalig CEO van Twitter Dick Costole schrijft: “We zijn slecht in het omgaan met trolls en beledigingen op ons platform en dat zijn we nu al jaren. Het is geen geheim en de wereld praat er elke dag over.” Inmiddels heeft Twitter schema’s gemaakt met gedragspatronen die lijken op die van trolls. Denk aan een gebruiker die meerdere accounts aanmaakt of iemand die steeds mensen tags die niet door ze worden gevolgd.

Er is een speciaal algoritme dat zich hier constant mee bezig houdt. Dus niet met losse tweets, maar met langdurige gedragingen. Die worden onderschept en eventueel verscholen voor andere Twitteraars. Het feit dat Twitter de laatste jaren erg publiekelijk is omgegaan met de problemen rondom trolls (al dan niet gestart door het uitlekken van de eerdergenoemde mail), helpt ervoor te zorgen dat het destijds doodverklaarde platform nog steeds in de lucht is.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten