Wat is Politwoops en waarom is het geblokkeerd?

Twitter heeft de toegang tot Politwoops en Diplotwoops geblokkeerd. De websites lieten verwijderde tweets van politici zien, maar dat wilde Twitter niet hebben. Wat is Politwoops precies, en waarom is het nou afgesloten?

Wat is Politwoops?

Politwoops (en het iets minder bekende Diplotwoops) zijn waren accounts waarop verwijderde tweets van politici waren te zien. De website hield de Twitter-accounts van duizenden politici in de gaten, zowel Tweede Kamerleden als lokale wethouders, en bekeek welke tweets de bewindslieden allemaal verwijderden. De naam is een samentrekking van 'tweet' en 'oops', een tweet die niet geplaatst had moeten worden dus.

Politwoops is zelf geen Twitter-account, maar een website die gebruik maakt van de open API van Twitter. Die API werd gebruikt om alle verwijderde tweets automatisch door te plaatsen naar de site. Politwoops is nog steeds te bezoeken op Politwoops.nl.

Wat heb je daaraan?

De tool werd in het leven geroepen omdat de makers openheid van politici wilden. Als een politicus op tv of in een interview een ongelukkige uitspraak doet, kan hij dat niet meer terugnemen. Op internet kan dat wel, door een onhandige tweet gewoon te verwijderen.

De makers vinden dat politici ook in het digitale domein op hun uitspraken moeten worden afgerekend - 'een kernwaarde van een open democratie' zoals zij het zelf noemen. Ook moet Politwoops 'het debat aanwakkeren over het geheugen van internet', waarmee de makers politici erop willen wijzen dat uitspraken voor altijd blijven bestaan en dat zij dus heel goed moeten oppassen wat zij zeggen.

Een voorbeeld van zo'n verwijderde tweet is die van VVD-kamerlid Mark Verheijen. Die tweettte in februari van dit jaar dat hij zijn dienstauto had gebruikt om naar een evenement te rijden, maar verwijderde die tweet later omdat hij dat 'achteraf niet zo handig vond'. De verwijderde tweet bleef beschikbaar via Politwoops, en er werd een onderzoek naar het declaratiegedrag uitgevoerd door de integriteitscommissie van de VVD.

© PXimport



In het merendeel van de gevallen is Politwoops vaak overigens helemaal niet boeiend. Het gaat daarbij om spel- of taalfouten, en omdat Twitter geen edit-functie heeft moet je de hele tweet verwijderen en opnieuw plaatsen. Kijk maar eens naar dit voorbeeld van Astrid Oosenbrug:

Davied van Berlo - Expertisepunt Open Overheid

-



Op Politwoops is te zien welke tweets zij eerder verwijderde: Tweets waarin de tekst nét iets anders werd opgeschreven maar wel dezelfde strekking hadden.

© PXimport



De geschiedenis van Politwoops

Politwoops is een Nederlands initiatief, dat in het leven werd geroepen door GroenLinks-kamerlid Arjan El Fassed, van de Open State Foundation. De websites ontstonden in 2010, tijdens een hackathon. Een aantal creatieve ondernemers maakte toen een eigen API, die gebaseerd was op de open data van Twitter. Het sociale netwerk heeft ook een eigen API die daarvoor gebruikt kan worden.

Aanvankelijk bestond het account alleen voor Nederlandse, landelijke politici. Later werden daar ook provinciale en regionale politici aan toegevoegd. Het concept van de site werd zo populair dat Politwoops uitbreidde naar uiteindelijk 30 landen. Ook werd een tool gemaakt die speciaal was bedoeld voor Europese politici: Diplotwoops.

30 websites geblokkeerd

Twitter heeft nu de toegang tot alle versies van Politwoops afgesloten. Geen van de 30 websites die tweets verzamelden kunnen nog gebruik maken van de data van Twitter, waardoor er geen nieuwe tweets aan Politwoops worden toegevoegd.

Het is niet de eerste tegenslag voor Politwoops. In juni van dit jaar werd de API namelijk al geblokkeerd voor de Amerikaanse website, één van de grootste en bekendste Politwoops-tools die er waren. Het leek een kwestie van tijd tot ook de rest werd geblokkeerd, en dat is nu gebeurd.

De websites zijn nog wel gewoon te bezoeken, en oude verwijderde tweets zijn nog gewoon in te kijken. Er zullen alleen geen nieuwe tweets meer worden toegevoegd.

De 30 Politwoops-websites die nu zijn afgesloten zijn:

Argentinië, Australië, Canada, Catalonië, Chili, Denemarken, Portugal, Egypte, Estland, Frankrijk, Griekenland, India, Ierland, Italië, Zuid-Korea, Macedonië, Nieuw Zeeland, Bermuda, Noorwegen, België, Engeland, Duitsland, Zweden, Schotland, Spanje, Zwitserland, Kroatië, Tunesië, Turkije, Vaticaanstad, Venezuela en Wales. Ook de Nederlandse Politwoops is niet meer te bezoeken.

De verschillende sites zijn te bezoeken via deze website.

Waarom wordt Politwoops geblokkeerd?

Twitter zegt zelf dat het 'gebruikers wil beschermen' tegen domme uitspraken. "Stel je voor hoe angstaanjagend het is als iedere tweet je voor altijd kan achtervolgen", stelt de website in de verklaring naar Politwoops. Twitter wil daarbij geen onderscheid maken tussen 'gewone' gebruikers en politici, wat het sociale netwerk "na lang en bedachtzaam intern overleg" heeft besloten.

Critici zijn het daar niet mee eens: Die vinden dat juist politici altijd bewust moeten zijn van wat zij zeggen, ook op Twitter.

Een mogelijke reden waarom Twitter nu juist met de beslissing komt is de dalende populariteit van het netwerk. Twitter zit in zwaar weer, omdat het moeite heeft om gebruikers vast te houden. Er zijn genoeg problemen met Twitter, zoals een steile leercurve waardoor veel beginners al snel worden afgeschrikt, en dat zorgt weer voor dalende inkomsten.

Twitter heeft er baat bij om veel gebruikers aan zich te binden, én om boeiend te blijven voor nieuwe gebruikers. En Twitter was altijd hét netwerk waar veel politici op zaten, omdat het voor de volksvertegenwoordigers snel en simpel is om met 'de burger' in contact te komen. Twitter heeft dat begrepen, en wil daarom maar wat graag dat politici Twitter gebruiken als het sociale netwerk van hun voorkeur - in plaats van dat zij daarvoor Facebook gaan gebruiken.

Twitter zal het niet zelf toegeven, maar die manier van politici paaien zal zeker hebben meegespeeld in het besluit om Politwoops af te sluiten. De volksvertegenwoordigers zouden namelijk wel eens helemaal niet blij kunnen zijn met Politwoops...

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten